Toscane

Op een Vespa snorren we langs lange oprijlanen met wuivende cipressen en glooiende heuvels met eeuwenoude olijfbomen. Op de middeleeuwse dorpspleinen zijn in nauwsluitende maatkleding Italianen wijnnippend en handgebarend in gesprek, terwijl daarboven in het venster een nonna de laatste stralen van goudgele avondzon opvangt. We zijn in bella Toscana!

Sangiovese

Toscane is schoonheid. Toscane is passie. Toscane is heerlijk eten. Toscane is prachtige wijn. Toscane en wijn zijn aan elkaar verbonden als Bassie en Adriaan – of beter: als Dolce & Gabbana. Heb je het over Toscaanse wijn, dan heb je het over Sangiovese. Dit authentieke Italiaanse druifje is een tikkeltje eigenwijs. Hij geeft alleen lekkere druiven als jeItaliaans tegen hem praat en zijn wijnen zijn net zo temperamentvol als deItalianen zelf. Ze ruiken naar rode kersen, pruimen en Italiaanse kruiden en hebben veel zuren en tannine. Niet voor niets betekent Sangiovese: ‘bloed van Jupiter.

Zure Chianti

Doesn’t Sangiovesering a bell? Misschien doet Chianti dat wel. Niet wegklikken als je nu denkt aan die bekkentrekkend zure supermarktwijn! Chianti is meer dan dat. We leggen het uit. Chianti is een rode wijn gemaakt van Sangiovese uit het hartvan Toscane. Vroeg was men hier vooral druk met het maken van zoveel mogelijk liters wijn, zonder er op te letten of die wijn ook nog een beetje te hachelen was. Tegenwoordig worden er gelukkig vooral hele lekkere Chianti’s gemaakt.

To eat or not to eat

Chianti is een eetwijn. In Italië een glas Chianti bestellen zonder eten, is hetzelfde als het bestellen van een pizza met ananas.Daar staat de doodstraf op. Trouwens, over pizza gesproken: Chianti is dé wijn bij alles waar tomaat in zit. Er gaat niets boven een pizza of pasta met tomatensaus met een glas Chianti!

Lekker luxe

In het zuiden van Toscane wordt van Sangiovese serieuze wijnen gemaakt: Brunello di Montalcino en Vino Nobile de Montepulciano. Deze wijnen uit de schilderachtige dorpjes Montalcino en Montepulciano variëren van duur tot superduur. Wil je wel luxe drinken, maar niet luxe geld uitgeven, koopdan eens een Rosso di Montalcino of een Rosso di Montepulciano. Die hebben wél het smaakprofiel, maar niet het prijskaartje van hun grote broers.

Super Tuscans

Vind je Sangiovese een beetje te streng? Niet verdervertellen, maar je bent niet de enige. De Italiaan Mario Incisa della Rochetta dronkhet liefst Franse Bordeaux. In het Toscaanse Bolgheri plantte hij Franse druiven.Hoewel de Italianen hem nog net niet met pek en veren wegbrachten, volgden alsnel meer wijnmakers zijn voorbeeld. Wijnen op basis van Sangiovese met een grootaandeel internationale druiven – groter dan wettelijke toegestaan! – werden eenhit en de Super Tuscan was geboren. Wijnen als Sassicaia en Tignanello behorennu tot de allerbeste wijnen van de wereld.

Vino Bianco e Vino Dolce

Toscane is een paradijs voor rode wijndrinkers, maar ookliefhebbers van witte en zoete wijn kunnen hun hart ophalen. Een unieke wittewijn uit Toscane is Vernaccia di San Gimignano. Zoetkauwen mogen Vin Santo nietmissen, een wijn die letterlijk smaakt naar vloeibare Tiramisu.

Saluti!