Kerstdiner inspiratie: welke wijn drink je bij je nagerecht?

Nu de Sint ons land weer heeft verlaten is het de hoogste tijd om ons helemaal te focussen op het kerstdiner dat er aan gaat komen. Of je nu een indrukwekkend diner wilt neerzetten voor je familie of dat je het laagdrempelig gaat vieren met je vrienden, lekker hoeft nooit ingewikkeld te zijn. In deze serie helpen we je met het samenstellen van het beste kerstmenu. Uiteraard kun je het beste indruk maken door daar bijpassende wijnen bij te schenken! Lees dus snel verder welke flessen je in huis moet halen bij deze toetjes.

Tiramisu

Als ze iets goed kunnen in Italië, is het koken. Van waanzinnige aperitivi tot de meest rijkgevulde hoofdgerechten. Maar we weten allemaal dat een dinertje niet af is zonder een lekker dessert. Ook dat hebben de Italianen voor ons geregeld in de vorm van tiramisu! Voor wie niets wil missen van de gezellige gesprekken aan tafel is dit een ideaal toetje. Je kunt het namelijk van tevoren maken, in de ijskast klaarzetten en direct op tafel zetten wanneer je er klaar voor bent. Om in de Italiaanse sferen te blijven kun je bij dit toetje heel lekker combineren met een Italiaanse dessertwijn: Vin Santo. De noterige aroma’s zijn een heerlijke combinatie met de koffie en de cacao uit het toetje.

Vruchtentaartje uit de oven

Deze categorie laat ik iets vrijer dan de anderen, voornamelijk omdat de wijn dat toelaat. Of je nu kiest voor perzik uit de oven of een taartje met verse aardbeien en banketbakkersroom, zolang er maar vruchten op zitten is een glaasje sauternes wat je nodig hebt. Deze Franse dessertwijn heeft namelijk heerlijke friszoete aroma’s van perzik en abrikoos en past daardoor erg goed bij de vruchten.

Eton Mess

Wie bekend is met de Engelse keuken heeft vast en zeker van eton mess gehoord. Voor wie dat niet heeft, is het eigenlijk heel simpel, het is een glas gevuld met slagroom, merengue, rood fruit en munt. Het mag er, zoals de naam suggereert, lekker rommelig uitzien. Uiteindelijk gaat het toch alleen om de smaak. Dit frisse, maar romige toetje kun je lekker combineren met een zoet bubbeltje. Het beste kun je dan kiezen voor een moscato d’asti die ook nog wat frissere tonen heeft.

Tres leches

Van de ene kant van de wereld, gaan we naar de andere. Als je dacht dat je alleen Europese keukens kan serveren met de kerstdagen heb je het helemaal mis. Alles is mogelijk, zelfs de Mexicaanse keuken. Met dit toetje kun je zeker indruk maken. Het recept maakt gebruik van drie soorten melk (als je lactose intolerant bent moet je deze dus helaas even overslaan). Het is een cake waar een melkmengsel (van drie soorten melk) overheen wordt gegoten na het bakken. Vervolgens wordt het afgetopt met een laag slagroom en rood fruit. Het klinkt dus vrij zwaar maar uiteindelijk valt het reuze mee! Schenk hier een lekker glaasje moscato d’asti bij zodat je gerechtje lekker in balans blijft.

Kaasplankje

Uiteraard kun je ervoor kiezen om zowel een toetje als een kaasplankje te serveren, dan eindig je de avond in ieder geval niet met ruzie. Het makkelijke aan een kaasplankje is dat je hier erg makkelijk de wijn van je dinertje bij kan blijven drinken. Zo is een riesling of een pinot noir namelijk erg lekker met de kaasplank. Maar voor degene die toch een nieuw flesje open willen maken zijn er genoeg mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook een glaasje port schenken (al helemaal als je wat zwaardere kazen hebt). Voor meer tips over wijn bij je kaasplankje, lees dan dit artikel.

Gaat jouw mond ook wateren van al deze lekkernijen? Hier is om af te sluiten een klein overzichtje van onze wijnspijs tips voor bij je nagerechtjes:

Tiramisu: vin santo

Trifle / eton mess: moscato d’asti

Tres leches: moscato d’asti

Perziktaartje uit de oven: sauternes

Kaasplankje: riesling, pinot noir, port, of wat je nog over hebt van het diner!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl