Wijn in bella Toscana

Op een Vespa snorren we langs lange oprijlanen met wuivende cipressen en glooiende heuvels met eeuwenoude olijfbomen. Op de middeleeuwse dorpspleinen zijn in nauwsluitende maatkleding Italianen wijnnippend en handgebarend in gesprek, terwijl daarboven in het venster een nonna de laatste stralen van goudgele avondzon opvangt. We zijn in bella Toscana!

Sangiovese

Toscane is schoonheid. Toscane is passie. Toscane is heerlijk eten. Toscane is prachtige wijn. Toscane en wijn zijn aan elkaar verbonden als Bassie en Adriaan – of beter: als Dolce & Gabbana. Heb je het over Toscaanse wijn, dan heb je het over Sangiovese. Dit authentieke Italiaanse druifje is een tikkeltje eigenwijs. Hij geeft alleen lekkere druiven als je Italiaans tegen hem praat en zijn wijnen zijn net zo temperamentvol als de Italianen zelf. Ze ruiken naar rode kersen, pruimen en Italiaanse kruiden en hebben veel zuren en tannine. Niet voor niets betekent Sangiovese: ‘bloed van Jupiter.

Zure Chianti

Doesn’t Sangiovese ring a bell? Misschien doet Chianti dat wel. Niet wegklikken als je nu denkt aan die bekken trekkend zure supermarktwijn! Chianti is meer dan dat. We leggen het uit. Chianti is een rode wijn gemaakt van Sangiovese uit het hart van Toscane. Vroeg was men hier vooral druk met het maken van zoveel mogelijk liters wijn, zonder er op te letten of die wijn ook nog een beetje te hachelen was. Tegenwoordig worden er gelukkig vooral hele lekkere Chianti’s gemaakt.

To eat or not to eat

Chianti is een eetwijn. In Italië een glas Chianti bestellen zonder eten, is hetzelfde als het bestellen van een pizza met ananas. Daar staat de doodstraf op. Trouwens, over pizza gesproken: Chianti is dé wijn bij alles waar tomaat in zit. Er gaat niets boven een pizza of pasta met tomatensaus met een glas Chianti!

Lekker luxe

In het zuiden van Toscane wordt van Sangiovese serieuze wijnen gemaakt: Brunello di Montalcino en Vino Nobile de Montepulciano. Deze wijnen uit de schilderachtige dorpjes Montalcino en Montepulciano variëren van duur tot superduur. Wil je wel luxe drinken, maar niet luxe geld uitgeven, koop dan eens een Rosso di Montalcino of een Rosso di Montepulciano. Die hebben wél het smaakprofiel, maar niet het prijskaartje van hun grote broers.

Super Tuscans

Vind je Sangiovese een beetje te streng? Niet verder vertellen, maar je bent niet de enige. De Italiaan Mario Incisa della Rochetta dronk het liefst Franse Bordeaux. In het Toscaanse Bolgheri plantte hij Franse druiven. Hoewel de Italianen hem nog net niet met pek en veren wegbrachten, volgden al snel meer wijnmakers zijn voorbeeld. Wijnen op basis van Sangiovese met een groot aandeel internationale druiven – groter dan wettelijke toegestaan! – werden een hit en de Super Tuscan was geboren. Wijnen als Sassicaia en Tignanello behoren nu tot de allerbeste wijnen van de wereld.

Vino Bianco e Vino Dolce

Toscane is een paradijs voor rode wijndrinkers, maar ook liefhebbers van witte en zoete wijn kunnen hun hart ophalen. Een unieke witte wijn uit Toscane is Vernaccia di San Gimignano. Zoetekauwen mogen Vin Santo niet missen, een wijn die letterlijk smaakt naar vloeibare Tiramisu.

Saluti!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl