Welke wijn drink je bij pizza?

We love it: pizza! In ons landje eten wij zo’n 106 miljoen pizza’s per jaar. Van diepvries tot aan versgebakken en thuisbezorgd. Als wijnliefhebber rijst dan al gauw de vraag: Wat voor wijn past er bij mijn pizza?

Voor het gemak delen we de pizza op in 3 categorieën.

Categorie 1: Diepvriespizza


Stel je voor, je zit lekker op de bank tv te kijken en je haalt een overheerlijke afbakpizza uit de oven. Je hebt er helemaal zin in, maar dan bekruipt je het gevoel dat er iets ontbreekt... Wijn! Afhaalpizza's zijn niet heel rijk aan verse producten of een breed smaakpalet. De meest voorkomende pizza's in deze categorie zijn pizza Hawaï en pizza pepperoni. Bij deze pizza's zou ik kiezen voor een witte wijn, zoals een lekkere Sauvignon Blanc. Deze droge witte wijn helpt met zijn frisse karakter de zoete smaak van de Hawaï en de zoute smaak van de pepperoni in balans te brengen. De zuurgraad van een Sauvignon Blanc is vaak hoger dan die van een zoetere, vollere wijn, waardoor de smaak van de pizza en de wijn beter tot hun recht komen. Ja, zelfs met afbakpizza kun je de perfecte wijn vinden.

Categorie 2: Thuisbezorgde pizza


Stel je hetzelfde scenario voor: je zit op de bank tv te kijken na een lange werkdag en hebt geen zin om te koken, dus bestel je een pizza bij bijvoorbeeld Domino's. Als de pizza aankomt, loop je naar de keuken en kijk je wat je erbij kunt drinken... Natuurlijk wijn! Pizza's van bedrijven als Domino's en New York Pizza worden vers gebakken en je kunt kiezen uit een uitgebreid aanbod van pizza's, van een margherita tot een quattro formaggi tot een pizza vol vlees. Door de verschillen in pizza's raad ik een Primitivo aan, een Italiaanse rode wijn met een zacht en fruitig karakter die perfect past bij veel verschillende pizza's. Omdat dit nog steeds een droge rode wijn is, houdt hij zich goed naast een pizza. De smaken van deze wijn versterken het contrast tussen zoet en zout, waardoor je heerlijk kunt genieten van je pizza en echt het idee hebt dat je iets extra's beleeft tijdens je avondeten.

Categorie 3: Steenovenpizza


Als je echt pizza wil eten zoals het bedoeld is, kom je al snel uit bij een traditioneel gebakken pizza. Gelukkig zijn er in ons land veel goede pizzeria's die pizza's maken volgens traditioneel recept. Deze worden gebakken in een steenoven en zijn vol van smaak en passie. Een lekker wijntje bij je pizza kan je avond maken of breken. In dit geval is de keuze iets moeilijker dan voorheen. De smaak van de pizza bepaalt nog meer dan in de andere categorieën de keuze van de wijn. Hierbij geldt dat een Sauvignon Blanc of een Primitivo goed passen bij de smaak van de meeste pizza's. Wil je toch iets anders en echt genieten van een heerlijk wijntje, kies dan voor een Vermentino. Vermentino is een witte wijn die in veel delen van Italië verbouwd wordt, maar het eiland Sardinië is de beste plek om een karakteristieke Vermentino te vinden. Vermentino is een zachte, zoete witte wijn met een bittere nasmaak, en juist die bitterheid maakt hem uitermate geschikt voor pizza. De smaken van de wijn complimenteren de smaken van verse tomaten, paprika's, ham, kaas en vis. De volle, rijke smaak van Vermentino past vooral bij vis! Dus als je een pizza met vis bestelt, dan mag je deze wijn niet overslaan.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl