Wijn in de Lage Landen

Op vakantie naar Italië of Frankrijk om de mooiste wijnen te proeven? Dat is helemaal niet nodig volgens Meta van den Boomen (op Instagram beter bekend als Wijndame). In korte tijd heeft de wijnbouw van de Lage Landen zich enorm ontwikkeld. Uiteraard geholpen door de ontwikkeling van druivenrassen en het veranderende klimaat waardoor we meer zonnige zomers krijgen. Benieuwd naar de complexiteit en het specialisme van onze eigen wijnboeren? Meta heeft een aantal wijndomeinen voor jou uitgelicht in haar nieuwe boek: Wijn in de Lage Landen.

Te plat en te koud voor wijn? Natuurlijk niet!

Wie aan een wijngaard denkt, denkt waarschijnlijk aan zonovergoten heuvellandschappen. Hier past het platte, natte Nederland niet echt in. Maar niets is minder waar. Hoewel Nederland en België traditioneel gezien meer een biercultuur kennen vanwege het koelere klimaat, zijn er sinds de eeuwwisseling steeds meer wijndomeinen geopend in de Lage Landen. In vrijheid gelaten door de afwezigheid van strenge regels die grotere wijnlanden wel hebben, wisten veel wijnboeren nieuwe rassen en methodes uit te proberen om een zo lekker mogelijke wijn te maken. Met als resultaat dat steeds meer sommeliers en wijncritici ook de Nederlandse wijnen in overweging nemen om te schenken! Daarnaast kennen we in Nederland strenge regels als het gaat om (biologische) landbouw. Hierdoor blijft er ook nog eens meer ruimte over voor de natuur op veel van de wijndomeinen. Win-win dus!  

Pionier of wijnliefhebber?

Door de afwezigheid van een echte wijntraditie is het nadeel dat veel startende wijnboeren veel zelf moeten uitzoeken in het vinden van de perfecte harmonie tussen druif, bodem en vinificatie. Ze moeten dus veel tijd en geld investeren in een onzekere toekomst. Vanwege dit doorzettingsvermogen kunnen we veel van hen dus zowel pionier als echte wijnliefhebber noemen. Een ding is namelijk zeker, de personen die aan het woord komen in dit boek hebben van hun passie hun beroep gemaakt.

 

Op wijnvakantie in eigen land

Verdeeld over heel Nederland en Vlaanderen heeft Meta van den Boomen twintig wijndomeinen hun verhaal laten doen. Van Friesland tot de achterhoeken van Noord-Holland tot Vlaanderen. Elke regio heeft een eigen bodemcultuur waardoor ze de meest unieke wijnen kunnen maken. Elk van de twintig genoemde wijndomeinen vertellen hun eigen verhaal, waarom ze zijn begonnen als wijnboer en hoe zij hun eigen unieke smaak creëren. Leer tijdens deze reis door de Lage Landen alles wat er komt kijken bij wijn. Van de aanplant van jonge stokken (druivenstokken), tot het falen van een oogst. En van de eerste pluk tot de eerste slok. En daarnaast worden bij elk wijndomein unieke reis- en spijs-tips gegeven!

 

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl