Wie aan een wijngaard denkt, denkt waarschijnlijk aan zonovergoten heuvellandschappen. Hier past het platte, natte Nederland niet echt in. Maar niets is minder waar. Hoewel Nederland en België traditioneel gezien meer een biercultuur kennen vanwege het koelere klimaat, zijn er sinds de eeuwwisseling steeds meer wijndomeinen geopend in de Lage Landen. In vrijheid gelaten door de afwezigheid van strenge regels die grotere wijnlanden wel hebben, wisten veel wijnboeren nieuwe rassen en methodes uit te proberen om een zo lekker mogelijke wijn te maken. Met als resultaat dat steeds meer sommeliers en wijncritici ook de Nederlandse wijnen in overweging nemen om te schenken! Daarnaast kennen we in Nederland strenge regels als het gaat om (biologische) landbouw. Hierdoor blijft er ook nog eens meer ruimte over voor de natuur op veel van de wijndomeinen. Win-win dus!
Door de afwezigheid van een echte wijntraditie is het nadeel dat veel startende wijnboeren veel zelf moeten uitzoeken in het vinden van de perfecte harmonie tussen druif, bodem en vinificatie. Ze moeten dus veel tijd en geld investeren in een onzekere toekomst. Vanwege dit doorzettingsvermogen kunnen we veel van hen dus zowel pionier als echte wijnliefhebber noemen. Een ding is namelijk zeker, de personen die aan het woord komen in dit boek hebben van hun passie hun beroep gemaakt.
Verdeeld over heel Nederland en Vlaanderen heeft Meta van den Boomen twintig wijndomeinen hun verhaal laten doen. Van Friesland tot de achterhoeken van Noord-Holland tot Vlaanderen. Elke regio heeft een eigen bodemcultuur waardoor ze de meest unieke wijnen kunnen maken. Elk van de twintig genoemde wijndomeinen vertellen hun eigen verhaal, waarom ze zijn begonnen als wijnboer en hoe zij hun eigen unieke smaak creëren. Leer tijdens deze reis door de Lage Landen alles wat er komt kijken bij wijn. Van de aanplant van jonge stokken (druivenstokken), tot het falen van een oogst. En van de eerste pluk tot de eerste slok. En daarnaast worden bij elk wijndomein unieke reis- en spijs-tips gegeven!