Halloween – pompoen uitgehold? Dit kun je met de inhoud doen!

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de blaadjes aan de bomen kleuren reel, oranje en rood. De herfst is aangebroken, wat betekent dat het tijd is voor een aantal knusse, inspirerende, maar ook angstaanjagende feestdagen. Voordat de sint en de Kerstman naar ons land komen en we onze lampionnetjes mogen aansteken voor Sint-Maarten is het allereerst tijd voor Halloween. Dus trek de skeletten, spinnen en verkleedkleren maar uit de kast en haal die pompoenen in huis. Er is niets lekkerder dan binnen knutselen en bezig zijn, terwijl het buiten waait en stormt. Maar in het kader van duurzaamheid is het natuurlijk erg zonde om de inhoud van de uitgeholde pompoenen zomaar weg te gooien. Daarom hier een aantal tips wat je kan doen met de inhoud van je uitgeholde pompoenen.

Kleine disclaimer: niet elke pompoen is bedoeld voor consumptie, dus let goed op wat voor een pompoen je hebt.

Pompoensoep

Door zijn zoete en romige smaak is pompoen het ideale ingrediënt om een lekker soepje van te maken. De zoete smaak kun je heerlijk contrasteren met een lekker pepertje, een beetje limoensap en afmaken met wat kokosmelk om de soep een Aziatische twist te geven. Schenk hier een lekkere Duitse riesling of Oostenrijkse grüner veltiner bij in, en je ervaring is helemaal compleet!

Pumpkin penne alla wodka

Als er één gerecht symbool kan staan voor ‘comfortfood’ is het wel pasta. Elke pastaliefhebber heeft wel eens van het recept ‘pasta alla vodka’ gehoord. Nu heb ik een variant gevonden die voor de liefhebbers zeker een must try is: pompoen uit de oven door de saus heen pureren. Een ware smaakexplosie. Maak het recept af met wat heerlijke salie en je avond kan niet meer stuk. Probeer hier een glaasje viognier bij, en ik beloof je dat je niet teleurgesteld zal zijn.

Pompoen stamppot

Denk je aan de Nederlandse herfst- en winterdagen? Dan denk je aan stamppot! Natuurlijk wil je niet elke avond boerenkool of hutspot, daarom helpt het om een klein beetje inspiratie te krijgen voor variërende recepten. En met pompoen zit je zeker veilig in de stamppot. Of je hem nu combineert met een lekker stukje zeebaars of met vegetarische gehaktballetjes en kikkererwten, pompoen is een ideale basis in de stamppot om de smaak een beetje op te fleuren naast de aardappel. Als je van een vollere wijn houdt, kun je hierbij gaan voor een lekkere stevige chardonnay. Voor een wat frisser wijntje kun je een weissburgunder proberen. Drink je liever rood? Dan raad ik een spätburgunder (pinot noir) of een valpolicella aan.

Pompoentaart

Je dinertje is natuurlijk niet compleet zonder toetje. Daarom kun je de inhoud van je uitgeholde pompoen ook perfect gebruiken om een lekkere taart mee te bakken. Op smaak gebracht met heerlijke speculaaskruiden krijg je het ideale herfst-toetje. Om je avondje helemaal af te ronden, kun je bij je taartje een heerlijk glaasje late harvest riesling of muscat drinken. Deze heeft een lekker zoetje om mooi naast de taart te kunnen liggen, maar ook genoeg zuren om niet door de kruiden overrompeld te worden.

Natuurlijk zijn er nog honderden mogelijkheden om een lekker maaltje met pompoen te bereiden. Maar de wijnadviezen blijven wel dicht bij deze drie: riesling, grüner veltliner, viognier of pinot noir. Welke combinatie is jouw favoriet?

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl