Alles wat je wil weten over Chardonnay

Een van de beroemdste en misschien wel meest geliefde druivensoort is  de Chardonnay. Een druif die van origine uit de Bourgogne in Frankrijk komt, maar zich inmiddels ook helemaal thuis voelt in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Californië.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deze druif eigenlijk niet zo uitgesproken van smaak. Chardonnay leent zich er namelijk heel goed voor om externe factoren zoals de lagering van hout of het klimaat in zich op te nemen. Deze druif is dus lekker flexibel en voelt zich daarom heel comfortabel in verschillende klimaten.

Smaak

Met een Chardonnay kan je met de smaak dus veel kanten op. Je kan juist een heerlijk boterige wijn te pakken hebben of juist een hele frisse en fruitige uitvoering. Maar over het algemeen herken je deze kanjer aan de zachte, zwoele smaak met fruitige tonen van bijvoorbeeld appel, peer, mango en ananas. Bij houtgerijpte wijnen proef je meestal vanille of karamel terug. Eigenlijk loop je niet zo snel tegen een hele wrange of zure fles Chardonnay aan. Ook goed om te weten; deze druifsoort gaat vaak gepaard met een hoog alcoholpercentage.

Funfacts

Een leuk feitje over deze klassieker is dat je ‘m terugvindt in veel Champagnes. Drink je een Blanc de Blanc? Dan drink je gewoon een Chardonnay! Je kan Chardonnay trouwens ook bezoeken; het is een klein dropje in de Bourgogne met ongeveer 200 inwoners. Verder is deze witte druif de meest geplante druivensoort over heel de wereld. The more you know!

Wijnsoorten

De Chardonnay komt in verschillende uitvoeringen. Met Chablis was je waarschijnlijk al bekend, maar ook de Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Meursault en Santenay zijn grote wijnen gemaakt van deze lievelingsdruif.

Chardonnay combineren met gerechten

Deze druivensoort kan een hele hoop hebben op het gebied van spijscombinaties. De vaak wat boterige smaak van deze witte wijn gaat meestal hand in hand met romige, vette en rijke gerechten. Zoek je een wijn voor bij bijvoorbeeld een pompoen risotto, quiche lorraine, romige gerechten met gevogelte of kreeft? Dan is Chardonnay vaak een hele goede wijnkeuze.

 

Maar ach, deze topper natuurlijk is ook prima te drinken tijdens de borrel. Een echte klassieker en een terechte favoriet, als je het mij vraagt!

Aroma's

No items found.
No items found.

Chardonnay

Vol & Fruitig
Deze druif is een echte wereldreiziger. Omdat het een relatief makkelijke druif is om te verbouwen, is hij populair bij veel wijnmakers over de hele wereld. Met fruitige aroma’s als mango, peer en appel heeft hij ook nog een een heerlijke basis voor houtrijping. waardoor de wijn meer aroma’s kan ontwikkelen als vanille of karamel. En het bekendste is de druif wel van zijn volle boterige smaakje die vaak heeft. kortom, geen een chadonnay smaakt hetzelfde!
Aroma's
Rood fruit, Kruidig, Hout

Paspoort

No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl