What the vat? Wat doen die wijnvaten nou eigenlijk?

What the vat? Wat doen die wijnvaten nou eigenlijk? Wijnvaten zijn een essentieel onderdeel van de wijnproductie. Hier is waarom:

Rijping en smaakontwikkeling

Houten vaten, vooral die van eikenhout, voegen subtiele aroma's en smaken toe aan de wijn die erin rijpt. Dit kan variëren van vanille tot geroosterd brood, afhankelijk van het type hout, de herkomst en de branding van het vat.

Micro-oxidatie

De porositeit van het hout zorgt voor een langzame en gecontroleerde blootstelling van de wijn aan zuurstof, wat helpt bij de rijping en het verzachten van de tannines.

Historische traditie

Vaten zijn al duizenden jaren in gebruik. Ze waren oorspronkelijk een handige methode voor het opslaan en vervoeren van vloeistoffen, waaronder wijn.

Duurzaamheid


Met de juiste zorg kunnen houten wijnvaten vele jaren meegaan. Hoewel de invloed van het hout op de smaak van de wijn afneemt na meerdere vullingen, kunnen vaten hergebruikt worden voor andere doeleinden in de wijnmakerij of zelfs voor decoratieve of functionele doeleinden daarbuiten.


Natuurlijke eigenschappen van hout


Hout is een natuurlijk product dat werkt om de chemische samenstelling van wijn te stabiliseren en te verbeteren. Sommige stoffen in het hout, zoals tannines, kunnen zich vermengen met de wijn en bijdragen aan de complexiteit.


Temperatuurregeling


Hout heeft isolerende eigenschappen die kunnen helpen bij het reguleren van temperatuurschommelingen, wat essentieel is voor de gestage rijping van wijn.


De keuze voor het gebruik van vaten, het type hout, de grootte van het vat, en de duur van de rijping zijn allemaal cruciale beslissingen die de wijnmaker moet nemen en die een diepgaand effect kunnen hebben op het uiteindelijke product.
Kortom: Wanneer je wijn uit een vat proeft, is dat vat-tastisch #vatjedat

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl