Verdejo-wijn en Groentegerechten: De perfecte combinatie

In het binnenland van Spanje, op een hoogte van zo'n 800 meter, bevindt zich een van de belangrijkste witte wijngebieden van het land. Al sinds de elfde eeuw wordt hier een zeer bekende druivensoort verbouwd om de wijn te produceren die we in Nederland graag drinken: Verdejo uit de Rueda-streek. Dankzij de warme dagen en koele nachten in dit gebied krijgt de druif zijn kenmerkende fruitige, maar frisse smaak.

We zijn in Nederland zo'n fan van deze wijnen dat we het grootste exportland zijn voor Rueda Verdejo-wijnen. Of we nu op een zonnig terras zitten of de wijn combineren met een verfrissend en zomers gerecht, deze wijn is altijd een goede keuze. Maar met welke gerechten combineert hij het beste? Dat is met groenten! Het probleem is echter dat we in Nederland niet bepaald dol zijn op groenten. We consumeren namelijk het minste aantal groenten per jaar van alle Europeanen. Het is dus hoog tijd om daar verandering in te brengen door onze groentegerechten te combineren met de heerlijke Verdejo waar we zo van houden!

Verde Verdejo Lunch

Op 8 juni organiseerde TOT PR namens D.O. Rueda een speciale lunch in Restaurant De Kas in Amsterdam, waar de lekkerste groentegerechten werden gecombineerd met de witte Rueda-wijnen. AndGrapes was erbij en we willen graag onze ervaringen met je delen.

Vanwege het warme weer werd besloten om de hitte in de kas te vermijden en in plaats daarvan een tafel in de tuin te dekken. Versierd met allerlei soorten groene groenten die je maar kunt bedenken, kon de zomerse lunch beginnen. Onder begeleiding van de beeldende verhalen van niemand minder dan wijnspecialist Harold Hamersma werden de eerste amuses en gerechten geserveerd.

Het menu

Om de diversiteit van de regio te laten zien, begon de lunch met een glas Sauvignon Blanc. Door het warmere klimaat in Rueda heeft deze wijn een wat rijpere smaak dan je waarschijnlijk gewend bent van deze druivensoort. Toch behoudt de wijn een zekere frisheid, wat perfect paste bij het gerecht: koolrabi met appel, dille, vlierbloesem, een sausje van champagneazijn en een hollandaisesaus als topping. In dit gerecht is gekozen voor zowel frisse ingrediënten als romige, volle sauzen. Heerlijk speels dus.

Het tweede gerecht werd gecombineerd met twee verschillende soorten Verdejo. Een rondere, iets vettigere Verdejo en een friszure Verdejo. Op het bord kregen we een kunstwerk van cantharellen, spitskool, bramen en vadouvan. Opnieuw een speelse samensmelting van twee smaakelementen: de volle smaken van de cantharellen en de zoetzure smaak van de bramen. Ik kan elke wijnliefhebber aanraden om eens twee verschillende wijnen naast een gerecht te proeven. Zo leer je heel goed het verschil kennen dat een bepaalde wijn kan maken in combinatie met een bepaald gerecht. Zeker wanneer je een gerecht bereidt waarin verschillende smaken zoals zoet, zout, bitter en zuur samenkomen.

Groen genieten

Alsof dat nog niet genoeg was, kregen we vervolgens een prachtig seizoensgebonden gerecht met witte en groene asperges, snijbiet en een sausje van groene peper en peterselie. Omdat dit gerecht wat romiger was, kregen we er een volle, op hout gerijpte Verdejo bij.

Om de lunch op een hoogtepunt af te sluiten, kregen we een zeer bijzondere wijn bij het dessert. We werden namelijk getrakteerd op een Vino Dorado, gemaakt in dezelfde stijl als sherry. Dit resulteert in een wijn die zoet ruikt met nootachtige aroma's, maar fris smaakt in de mond. Ideaal dus voor koelere en verfrissende desserts, zoals het dessert dat we kregen: framboos, rabarber, kardemom en citroen.

Natuurlijk is het lastig om de gerechten van een sterrenrestaurant als De Kas na te maken, maar ze kunnen je zeker inspireren. Wat is jouw favoriete groentegerecht om te combineren met een glas Verdejo?

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl