Sauvignon Blanc: een frisse favoriet

Heb je je wel eens afgevraagd of je beter een chardonnay of een sauvignon blanc kan bestellen? Of heb je wel eens ruzie gemaakt over welke lekkerder is? Deze twee druiven zijn zó verschillend dat dit weinig uitmaakt. Maar wat is een sauvignon blanc nu precies? En waar kunnen we deze wijn lekker mee combineren?

Fris of zuur?

Sommige chardonnay liefhebbers zeggen vaak dat een sauvignon blanc zuur is, maar dat is natuurlijk hoe je het bekijkt. Hoewel deze wijn over het algemeen bekend staat om de hoge zuurgraad, zijn de fruitaroma’s net zo sterk aanwezig. Denk hierbij aan aroma’s als aalbessen, groene meloen, groene paprika, asperge of passievrucht. Net als bij elke andere wijn is het klimaat bepalend voor de aroma’s die echt uitblinken. Zo zien we bij koelere klimaten, zoals in Frankrijk, meer limoen terugkomen, voor een verfrissend zuurtje. Bij iets warmere klimaten, zoals Nieuw-Zeeland, proeven we juist weer meer perzik. Maar het klimaat moet ook weer niet té warm worden, want daar kan het druifje niet tegen.  

Wijnpaspoort

Misschien komen namen als Sancerre en Pouly-Fumé je wel bekend voor? Dit zijn namelijk twee appellations in Frankrijk waar deze druif is toegestaan. Dit zijn speciaal gecertificeerde regio’s waar strenge regels aan zijn verbonden als je deze naam op je etiket wil zetten. Door het koele klimaat in het dal van de Loire, komt de druif het beste tot zijn recht. Maar ook in gebieden als Bordeaux en Touraine vind je een paar waanzinnige sauvignon blanc wijnen. Het zuiden van Frankrijk is over het algemeen te warmpjes voor deze druif. Andere populaire sauvignon blanc landen zijn Nieuw-Zeeland (vooral de Marlborough regio), Australië, Chili, de kustgebieden van Zuid-Afrika, en de Verenigde Staten.  

De sauvignon blanc uit Marlborough staat bekend om de hoeveelheid aan aroma’s die je in een enkele fles proeft. De geheimen van deze complexe wijn liggen in de blend van verschillende druiven uit talloze wijngaarden. Zo proef je in elk flesje de unieke geuren die elke heuvel uit het gebied te bieden heeft. Hierdoor wordt deze Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc een kruidige krachtpatser die niet alleen perfect is bij de borrel, maar ook de kruidigere (groente)gerechten een flinke boost geeft.

Ook de kustgebieden rond Constantia in Zuid-Afrika zijn een ideale plek voor de sauvignon blanc. Het binnenland is helaas te warm, maar de frisse wind van de Zuidelijke IJszee geeft de druiven hier een verfrissende twist. Zo krijg je niet alleen de lekkere plantaardige aroma's van groene paprika, maar ook de smaken van gerijpt tropisch fruit. Deze wijn past door de frisheid en diepe aroma's perfect bij sushi.  

Hoe wordt de wijn gemaakt?

Omdat de sauvignon blanc vaak een 'monocépagewijn' is (dit is een wijn van maar één druivensoort), kan het zijn dat de wijn diepgang mist, en een beetje saai wordt. Om alsnog het beste uit de druif te halen, wordt een wijn vaak geblend met verschillende jaren, of met andere druivensoorten. Dit is dan vaak met de Sémillon druif die iets meer body heeft dan de sauvignon blanc en deze daar goed op kan aanvullen.   

Om de smaken van de druif zoveel mogelijk te beschermen, kiezen de meeste wijnboeren er daarnaast voor de wijn op stalen vaten te rijpen in plaats van op eikenhouten vaten. De wijn kan namelijk snel overpowerd worden en dat is zonde. Toch komt het zeker wel eens voor dat de wijnboer ervoor kiest de wijn wel op eikenhout te leggen. In dat geval wordt de wijn 'Fumé Blanc' genoemd. Dit geeft de wijn een romigere smaak en maakt hem dus ook voller.

Hapje erbij?

De sauvignon blanc is de ideale wijn als je met je vrienden lekker gaat borrelen met een klein hapje erbij. Zin in een frisse, zomerse salade met geitenkaas? Ook daar is deze wijn ideaal bij! Maar ook bij de lichtere groentegerechten kan deze wijn een ware aanvulling zijn. Let er wel op dat je een flesje sauvignon blanc niet te lang kan bewaren, op zijn jongst is hij een stuk verser en pas echt om te smullen.

 

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl