Op wijnreis in een sporthal?

Meer dan 5000 producenten uit 65 landen en ruim 50.000 wijnfanaten bezochten dit jaar de 30e editie van ProWein in Düsseldorf. Ik had de eer om samen met mijn lieve wijnvriendin en studiegenoot Judi Veldwijk dit jaar de gigantische sporthallen in te duiken om héél veel wijn te proeven. Ik neem jullie mee!

DE DUITSE WEGEN... PFFF...

Na een korte autotrip van ongeveer een uur zagen we de rode vlaggen wapperen; we waren er ruim op tijd om vervolgens compleet te verdwalen op de verschillende aantal parkeerplaatsen. Het was druk en chaotisch. Misschien hadden we van tevoren even de kaart moeten lezen ;)
Na drie kwartier lachen en stiekem een traantje laten omdat het zo lang duurde voordat we een parkeerplaats vonden, waren we eindelijk gearriveerd. Onze wijnreis door de sporthallen kon beginnen.

MASTERCLASS TIM ATKIN (MW) EN BETH WILLARD

Na een lekkere kop koffie en even landen, belandden we bij onze eerste masterclass, gegeven door een bekende Master of Wine: Tim Atkin.
Na het proeven van 6 innoverende Verdejos uit de Rueda, die tegenwoordig steeds vaker in amfora's worden gerijpt, kwam de prijsuitreiking. Felix Lorenzo werd met zijn 83e levensjaar verkozen tot 'Leyenda del vino', en veel vrouwelijke wijnmakers vielen in de prijzen.
Tijdens deze masterclasses leer je verder kijken dan alleen de druif en het glas wijn. De interactie met de wijnmakers en de presentatoren gaf ons de kans om meer te weten te komen over de DO Rueda.

Na het proeven van veel wijn is het noodzaak om even te schakelen naar een ander soort sap. Koffie... even op adem komen voor de volgende proeverijen.

MASTERCLASS YOUTUBESENSATIE: KONSTANTIN BAUM (MW)

Konstantin Baum MW is een Duitse Master of Wine met een prachtig accent. Hij maakt YouTube-video's over zijn expertise in de wijnwereld en is een geboren presentator. Hij begint met een spreekbeurt over de Centre-Loire, een regio binnen de Loire bekend om de zuivere Sancerre en de heerlijke Pouilly-Fumé, maar er is zó veel meer te ontdekken in dit gebied! We proeven een wijn uit Coteaux du Giennois, een kleine subregio binnen de Centre-Loire. Ondergrond: silex, een flintsoort.
Supersappig, aroma's van steenfruit en fijne zuren. Wauw... dit werd uiteindelijk mijn favoriete wijn van de dag. Ook toverde hij een Pinot Noir Sancerre uit zijn wijnhoed. Fris rood fruit, ingetogen snoepjes en verfijnde zuren.

Loire Tasting:

Joseph Maistre 'Menetou-Salon' 2020
Domaine de Chevilly 'Quincy' 2023
Clément en Florian Berthier 'Silex' 2022
Pouilly Fumé, Serge Dagueneau 2023
J. De Villebois 'Sancerre' 2022
Domaine Cordaillat Pinot Noir, Reuilly 2022
Jean Max Roger Sancerre Pinot Noir 2022

FREESTYLEN

Na de masterclasses werd het tijd om te freestylen. We proefden een wijn gemaakt van aardbeien en een Szekszárd (spreek uit als: 'Seks Hard') gemaakt van de Kekfrankos, uit Hongarije.
Ook kwam er een wijn gemaakt door AI tevoorschijn; het verschil was duidelijk, de mens blijft AI voor, maar voor hoelang?

Genoten hebben we zeker, en de masterclasses zorgen ervoor dat je ook nog eens met een bak vol kennis thuis terugkeert. Nadat je stuiterend over de Duitse snelweg terugrijdt en vervolgens op de bank, met een biertje of een gin-tonic neerploft. Even genoeg wijn gezien.
De 50 euro die je aan het ticket uitgeeft, is de prijs zeker waard.
Mmm... ik had nog een Chenin Blanc staan... Toch maar even openmaken?

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl