Welke wijn drink je bij sushi?

Na een lange werkweek totaal geen zin om ook nog in de keuken te moeten staan? Treat yourself! Bestel een goede bak sushi om jezelf eens lekker te verwennen. Sushi kan zoveel verschillende smaken hebben dat het ook nog eens mega makkelijk te delen is. Van gigantische dragon rolls tot subtiele vegetarische maki’s, er zit voor iedereen wel wat tussen. En om dan even helemaal tot rust te komen kun je daar natuurlijk ook een lekker glaasje wijn bij pakken! Maar welke wijn drink je bij deze lekkernij?

De vettigheid van de vis, het zoute van de sojasaus en het scherpe van de wasabi vragen allemaal om een mooie begeleiding in de wijn. Waarschijnlijk denk je bij sushi direct aan sake (rijstwijn), wat zeker lekker is bij de sushi. Het maakt niet voor niets gebruik van hetzelfde hoofdingrediënt: rijst. Maar dat betekent niet dat een glaasje wijn totaal niet past bij deze ultieme comfortfood. Doordat er enorm veel variatie zit in de smaak van verschillende stukjes sushi, zijn er ook veel verschillende soorten wijn mogelijk. Hier voor jou een overzichtje.  

Grüner veltliner

Deze fruitige, maar frisse druif staat bekend om zijn goede band met de Japanse keuken. De kruidige en fruitige aroma’s zijn terug te vinden in smaken als groene peer, witte peper, peultjes en gele appel. De ziltige, minerale afdronk snijdt weer mooi door de rijke en smaakvolle sojasaus. Het zuurtje dat de druif in koelere klimaten krijgt, neutraliseert de vetten van de vis of van gefrituurde tempura. Maar de kruidige aroma’s zijn weer een mooie aanvulling bij de wasabi en gember. Wil je dus veel verschillende stijlen sushi? Dan zitje met deze wijn sowieso goed. Hij vult sterke smaken als unagi (paling) mooi aan, maar overheerst de subtielere smaken van simpele maki’s ook niet.

 

Sauvignon blanc  

Als we naar aroma’s en frisheid kijken lijkt een sauvignon blanc wel een beetje op de grüner veltliner. Hoewel dit druifje wel meer aroma’s heeft als aalbessen, groene meloen, grapefruit en limoen. Hierbij werkt de frisheid eveneens neutraliserend voor de vette vis.  De fruitige aroma’s zorgen daarnaast ook vooreen mooie aanvulling op de subtiele smaken van de sushi. Deze wijn is dus ideaal bij de klassieke en simpelere rollen die wat subtieler zijn van smaak.  Zoals tonijn en zalm maki’s.

 

Chablis

Als je denkt dat chardonnay altijd super boterig, vettig en zwaar is, heb je nog nooit Chablis geprobeerd! Deze 100% chardonnay wijn uit deg elijknamige village-appellation in Frankrijk (speciaal gecertificeerde regio) krijgt door het koelere klimaat een droge, maar frisse smaak. Met aroma’s als appel, citroen en natte steen. De ziltige afdronk gaat dus perfect met vis of sojasaus. Maar omdat de druif zelfmeer fruitige aroma’s heeft, heeft hij zeker genoeg smaak voor de wat meer uitgesproken sushi-stijl.

 

Cava

Om de sushi nog feestelijker te maken, kun je er natuurlijk ook een lekker bubbeltje bij drinken. Niet alleen is dit leuk om te drinken, het is ook nog eens lekker bij sushi. De bubbeltjes zijn een lekkere combinatie met vis en schaaldieren, en de aroma’s zijn lekker kruidig om goed bij de gember en wasabi aan te sluiten.

 

 

 

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl