Van de top van de Vaalserberg naar een glas Nederlandse wijn

Wat mis ik het prachtige Limburgse Heuvelland zeg. Tot 2021 parkeerde ik mijn auto op de top van de Vaalserberg en wandelde ik langs een kronkelend pad bedekt met houtsnippers naar mijn werkplek bij Domein Holset. Hier heb ik kennis gemaakt met wijn, en is mijn liefde voor Nederlandse wijn ontstaan. Het is ook de plek waar ik echt ben gaan waarderen en ontdekken wat wijn allemaal te bieden heeft.

Wijn wordt niet alleen gemaakt onder de verwarmende middagzon met een verfrissend briesje door je haar, maar het hele jaar door. Het is eigenlijk best romantisch, als je erover nadenkt. Vraag het maar eens aan een wijngaardenier. Het is keihard werken, waarbij druivensap het resultaat is van bloed (je kunt jezelf gemakkelijk in je eigen vingers knippen met die schaar), zweet en tranen. Ik heb dit van dichtbij gezien en ervaren.

Al deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat voor mij wijn iets filosofisch is geworden. Het omvat cultuur, natuur, creativiteit en verlangen. En dat allemaal binnen een wereld waarin je nooit uitgeleerd raakt. Wat mis ik toch dat Limburgse Heuvelland. Het begin van een eindeloos pad, waarachter na elke bocht een nieuwe ontdekking op me wacht.

Als sommelier bij restaurant Maeve neem ik mezelf en onze gasten dagelijks mee op deze reis. Ik voel me gelukkig dat ik elke dag mag werken met de mooiste producten en de meest verfijnde wijnen. Maar ik schuw zeker niet om af en toe een robuuste en ruwe parel op te zoeken. Wijnen met een natuurlijk randje, rijping onder flor of een halfzoete witte port midden in het diner, alles is mogelijk. Sommige wijnen, en wijn-spijscombinaties, zijn spannender dan de engste achtbaan. Maar die adrenalinekick en het plezier in de ogen van onze gasten, daar doe ik het voor. Dat hoort allemaal bij deze ontdekkingsreis.

In het restaurant gebeurt het allemaal. Daar komen alle elementen samen: nieuwe kennismakingen met wijnen, unieke wijn-spijscombinaties, prikkelende vragen van gasten. Ik heb geleerd dat wijn niet alleen mensen en natuur met elkaar verbindt, maar ook door velen als spannend en ingewikkeld wordt gezien. Onnodig als je het mij vraagt. Wijn is er om gedronken te worden, om gedeeld te worden. Wijn is plezier, en andersom eigenlijk ook. Laten we het vaker op die manier benaderen: samen op zoek naar ultiem geluk tijdens jouw restaurantbeleving.

Daarom deel ik deze ervaringen graag met jou, zodat jij hopelijk nog meer geniet van wijn in een restaurant.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl