DO Rueda: hoe je deze wijn jouw ideale feestdagen-wijn kan maken

De bomen kleuren geel, rood en bruin, de bladeren vallen langzaam naar beneden, de dagen worden korter en de temperaturen dalen. Het is herfst in Nederland en dat betekent maar een ding. Het wordt tijd om de woonkamer gezelliger te versieren met kaarsjes, de dekentjes worden weer op de bank gelegd en de feestdagen komen steeds dichterbij. Nu hebben we allemaal wel eens meegemaakt dat we net te laat waren met het voorbereiden van de vele dinertjes die hierbij gepaard gaan. Dat je net een uurtje voor sluitingstijd nog even een extra flesje wijn moet halen voor de zekerheid, maar net niet weet welke je dan het beste kan halen. Om deze stressmomentjes voor te zijn hebben wij hier een paar waanzinnige tips voor jou: haal die Rueda wijntjes, maar in huis want daarmee kun je de feestdagen mee overleven en verzeker je jezelf van een witte kerst. (Ook al is het dan alleen de wijn die wit is.)

Niet alleen is een Rueda wijntje voor elke feestelijke gelegenheid een topper, ook als je wilt uitsloven tijdens het kerstdiner staat deze wijn bovenaan onze boodschappenlijst.

Een feestelijk hapje vooraf: oesters

Voor wie uit wil pakken en een feestelijke en smaakvolle borrelhap wil serveren (even wat anders dan die simpele borrelnootjes), kan dit combineren met een iets minder traditioneel drankje. Normaal gesproken wordt er chablis of champagne geschonken bij dit ziltige hapje, maar wist je dat je een heerlijke frisse Rueda Verdejo even goed bij de oester kan schenken? Deze wijn heeft een overheerlijke subtiele frisheid waardoor zowel oester als wijn hun optimale smaak behouden. Wil je het echt feestelijk houden? Dan kun je ook voor een mousserende Rueda wijn gaan! herkenbaar aan het zilveren Rueda label achter op de fles. Combineer dit bubbeltje eens met een oester met een druppeltje tabasco. Lekker spicy en verrassend.

Van fris naar vol

Wie denkt dat Verdejo alleen maar in frisfruitige varianten bestaat, heeft nog nooit een houtgerijpte Verdejo geproefd. Nu kun je de frisse Rueda wijnen (te vinden met een groen Rueda label) makkelijk de hele avond blijven drinken. Tijdens het uitpakken van de Sinterklaas surprises, of gedurende het hele kerstdiner. Maar het is natuurlijk ook leuk om eens een keer een wat vollere Verdejo te proberen. Ook deze zijn top voor de momenten dat je lekker aan het kletsen bent of aan het luisteren bent naar alle gedichten die de sint heeft geschreven. Maar mocht je wat meer diepgang willen geven aan je zorgvuldig bereidde gerechten voor het kerstdiner, of dit nu vis is of een volledig vegetarisch gerecht, dan moet je die houtgerijpte witte wijntjes zeker eens proberen die je aan een goud label op de achterkant van de fles kunt herkennen. Probeer dit wijntje eens met een visje in botersaus, coquilles of met gegrilde courgette of artisjok. En ik beloof je dat je niet teleurgesteld zal zijn.

Een zoetje voor achteraf

Voor wie de avond op een zoete toon wil afsluiten kan dit doen met een zoete stijl wijn uit onze regio. Zo kun je een hele interessante vino dorado proberen. Deze wijn wordt gemaakt op dezelfde manier als sherry waardoor het een frisse, nootachtige maar zoete smaak heeft. Verrassend lekker om los te drinken, of met een noten- of vruchtentoetje.

Met deze tips kans jij van de feestdagen een knallend, verzorgd en culinair feestje maken. En wat het weer ook doet, de Rueda wijnen zorgen ervoor dat je hoe dan ook een witte kerst kan maken door alleen maar de lekkerste witte wijnen te schenken.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl