Welke wijn drink je bij oesters?

Er bestaat bijna geen klassiekere combinatie dan oesters met wijn. Maar welke wijn heb je eigenlijk nodig bij oesters? We weten waarschijnlijk allemaal dat champagne echt een topper is met het hapje. Een klassieke brut van een mooi huis uit de Champagnestreek doet het altijd goed. Maar er zijn nog veel meer klassieke en verrassende opties mogelijk.

Het allerbelangrijkste is dat je wijn fris is, met een stevige body en veel mineralen. De wijn mag dus absoluut niet te zuur zijn. Dat willen we eigenlijk nooit graag. Hier zijn een aantal wijntjes die jij erg lekker kan combineren met dit ziltige hapje. Om te beginnen bij de wijnen die je bij de meest klassieke oesters kan combineren, zoals een oestertje met citroen of rode wijnazijn met sjalotjes.

Chablis of Sancerre

Hoewel deze twee wijnen uit andere regio’s komen en van andere druiven worden gemaakt, staan ze nu wel even naast elkaar in het rijtje. Het zijn namelijk alle twee echte Franse toppers die heel mooi bij een oestertje passen. Chablis is gemaakt van chardonnay en komt (verrassing) uit het plaatsje Chablis in de Bourgognestreek. Dit is een hele frisse stijl chardonnay die zonder eikenhout rijpt. Hierdoor is hij minder vol en boterig dan normaal, en proef je heel mooi de mineralen uit de historische zeebodem die hier ooit lag.

Een sancerre wordt gemaakt van sauvignon blanc en komt uit het plaatsje Sancerre in de Loire streek. Ook deze wijn komt uit een koel klimaat en heeft heerlijke frisse mineralen met een knisperend zuurtje in de afdronk.  

Loire, Muscadet

Naast sancerre kun je een aantal andere hele lekkere wijnen uit het Loire-dal vinden voor bij je oesters. Een muscadet uit deze regio past perfect bij alles wat uit de zee komt door zijn frisse mineralen en fruitige citrus aroma’s. Als je dan een flesje uitzoekt die sur lie gerijpt is, krijg je er eentje met een lekkere volle body. Deze wijnen rijpen terwijl ze op de resten van het gist liggen, wat er meestal direct wordt uitgefilterd. Hierdoor krijg je een meer complexe, romige smaak aan je wijn omdat deze gistresten verder fermenteren. Perfect dus voor de wat vettere oesters!

Sherry, fino of manzanilla

Deze had je waarschijnlijk niet zien aankomen, maar sherry is echt vet lekker met oesters. Met name een lekkere frisse stijl fino, die net als de oester verfijnt en delicaat van smaak is. Een manzanilla is een stijl fino die net wat ziltiger is en daarom ook een hele mooie naast de oesters.  

Zeeuwse Zilte Zaligheden

Als het om wijn-spijs gaat zeggen ze altijd dat je het beste een wijn kan kiezen uit dezelfde regio als waar het gerecht vandaan komt. Ga je dus voor Zeeuwse oester? Dan kun je het beste een Zeeuwse wijn daarbij drinken. En laten we nu net hele goede wijngaard in Zeeland hebben: de kleine Schorre. De wijnstokken nemen namelijk de mineralen uit de grond die je ook, in dit geval, in de oesters terug kan vinden.

Oesters met een twist

Kies je ervoor om je oesters lekker aan te kleden met wat toppings, dan kun je het best voor een wat steviger wijntje gaan. Maak je bijvoorbeeld Aziatische stijl oesters, kun je deze heerlijk combineren met een lekkere kruidige riesling. Maar bij bijvoorbeeld een Rockefeller oester kun je ook gaan voor een vollere chardonnay (geen chablis dus).

Zo te zien zijn er dus heel wat passende wijntjes voor bij je oesters. Welke is jouw favoriet?

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl