Welke wijn drink je bij je borrelmix?

Het enige nadeel van met je vrienden op een terras of in de kroeg zitten is dat iedereen altijd andere snacks wilt. Gelukkig kun je op de meeste plekken een heerlijke mix aan borrelhapjes bestellen. Of je koopt de partymix uit de supermarkt. Met deze mix aan gouden hapjes zit er voor iedereen wel wat lekkers tussen. Maar de grote vraag is natuurlijk welke wijn je daarbij moet drinken? Hier zijn onze tips welke wijnen je het beste kan drinken bij je favoriete frituursnacks.

Vlammetjes

Dit pittige hapje is niet voor iedereen weggelegd, maar liefhebbers weten een vurig vlammetje altijd te waarderen. Vooral wanneer je de enige bent die van pittig houdt in de groep, dan zijn alle vlammetjes voor jou. In elk geval heb je bij een vurig vlammetje wel een drankje nodig dat helpt met blussen. Daarom kun je het best kiezen voor een fris maar kruidig wijntje. Denk bijvoorbeeld aan een kruidige gewürztraminer of een riesling spätlese. Het voordeel van de spätlese is dat deze licht zoet is wat helpt tegen de pittigheid van het vlammetje. Maar mocht je liever zin hebben in een glaasje rood dan kun je het beste gaan voor een wijn met wat meer tannines. Denk bijvoorbeeld aan een bordeaux of een malbec.

Frikadelletjes

Voor de frikandel gaan we weer een andere kant op. Hier verschillen de meningen, vooral over welke saus je hier het beste kan eten. Maar welke saus je ook kiest, of het nu mayonaise is of currysaus, het worstje blijft natuurlijk vrij vettig. Je kunt er dan voor kiezen deze smaak terug te laten komen in de wijn door voor een houtgerijpte chardonnay te gaan. Maar je kunt ook contrasteren door een frisse witte wijn te kiezen zoals een grüner veltliner. Met rode wijn is het wat simpeler, dan kun je het beste gaan voor een fruitige pinot noir. Deze heeft zowel frisheid als kruidigheid wat heerlijk is bij de vette frikandel.

Bami hap

Misschien is de bami hap wel de meest ondergewaardeerde hap van de borrelmix. Meestal is dit het hapje dat overblijft of zorgt voor teleurgestelde gezichten omdat iemand dacht dat ze een bitterbal te pakken hadden. Maar combineer je dit hapje met een heerlijk slokje wijn is ook de bami hap een heuse parel. Combineer dit hapje bijvoorbeeld met een heerlijke kruidige gewürztraminer of pinot noir. Dan haal je zeker het beste naar boven uit het hapje.

Kipnuggets

Of je nu voor een kip zes gaat bij je favoriete fastfoodketen of toch de kipnugget in de borrelmix te pakken hebt, de kipnugget blijft altijd genieten. Simpel maar smaakvol! En dit hapje is nog lekkerder met een heerlijk glaasje chardonnay, het liefst zonder houtrijping. Dan is de wijn vol genoeg maar heeft het ook nog wat frisheid om de nugget niet te overheersen.

Kaassoufflé

Als je vegetariër bent is natuurlijk niet elk hapje voor jou weggelegd in deze mix. Gelukkig is er altijd een hapje gevuld met kaas waar jij van kan genieten. Of het nu een kaastengel, mozzarellastick of een kaasnugget is. Gefrituurde kaas is pas echt dat hartverwarmende hapje waar je gelukkig van wordt. Bij dit hapje zou ik zeker gaan voor een chardonnay mét houtrijping. Een volle wijn voor een vol hapje. Maar ook een fris wijntje als een chenin blanc of gewürztraminer kun je lekker met dit hapje combineren.

Bitterballen

Uiteindelijk wordt iedereen blij van de bitterbal in de borrelmix. Dus om ruzie te voorkomen kun je deze altijd nog apart bijbestellen. Omdat de bitterbal natuurlijk gevuld is met heerlijke smeuïge ragout moet de wijn niet te licht zijn. Maar zeker ook niet te zwaar. Daarom kun je heel goed gaan voor bijvoorbeeld een beaujolais villages (gamay). Drink je liever wit? Ga dan vooral niet voor een te lichte wijn. Neem bijvoorbeeld een glaasje chardonnay. Die valt zeker niet weg naast de ragout.

Een fles om te delen

Toch is het wel goedkoper om een fles te bestellen dan dat ieder zijn eigen glas besteld. Hoewel het lastiger is om eenzelfde fles wijn voor elke borrelhap te vinden is het zeker niet onmogelijk. Wit kun je beter gaan voor een chardonnay zonder eik en rood een pinot noir. Maar ook een lekkere kruidige grüner veltliner of een pinotage kan een hele goede keus zijn! Zo zit je niet in een te zware of te lichte wijn en balanceer je voor elk gerechtje de juiste pluspunten.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl