Welke wijn drink je bij je hotdog?

Bestaat er een betere on the road snack dan hotdogs? Of je nu na het shoppen bij de Ikea lekkere trek hebt gekregen in het broodje, of tijdens een sportwedstrijd een rammelend buikje krijgt voor deze lekkere snack. De hotdog is toch meer dan alleen een snelle comfort-snack. Je kunt hem zo culinair maken als je zelf wilt. En als je toch culinair bezig bent, schenk dan ook dat wijntje erbij. Deze wijnen kun jij lekker drinken bij je broodje worst.

The classic American

Als ik aan een hotdog denk, denk ik gelijk aan een Amerikaanse hotdog-stand op straat waar je een broodje haalt met een knapperig knakworstje, gebakken uitjes, augurken en ketchupsaus. Hoewel dit gerecht natuurlijk een oorsprong kent bij onze oosterburen, weten de Amerikanen het wel echt eigen te maken. Het beste kun je bij deze variant, met augurken, uitje en ketchup, gaan voor een rijk wijntje, maar wel met genoeg zuren (dus lekker fris). Zo zou je kunnen kiezen voor een rode zinfandel of barbera. Beide zijn laag in tannines en hoog in zuren. Ook zijn ze kruidig genoeg om mooi weerstand te bieden tegen de wat sterkere smaken van een hotdog. Maar wat misschien nog wel mooier is naast een hotdog is een glaasje (of flesje) rosé. Met veel frisse citrus aroma’s en lichtzoete smaken van rood fruit vult hij de hotdog perfect aan. Een rosétje snijdt zo door het vet heen zonder de rest van de smaken te overweldigen.

De Duitse curryworst

Denk jij aan een Duits worstje? Dan kun je dat niet doen zonder ook aan zuurkool te denken.  Een rijk, vettig worstje met friszure zuurkool en een kruidige currysaus. Het klinkt misschien niet heel culinair, maar lekker is het zeker. Het hele broodje houdt zichzelf in balans door een aantal verschillende smaakelementen (namelijk vet, zoet, zuur en kruidig) met elkaar te combineren. En als je voor een typerend Duits gerechtje gaat, kun je daar natuurlijk niks anders bij drinken dan een Duits wijntje. Daarom is een spätburgunder ideaal voor deze versie van een hotdog. Kruidig en fruitig, om mooi aan te sluiten bij de toppings, maar ook fris en sappig, om mooi het vet te contrasteren.

(Hema) hotdog met mosterdsaus

Misschien is de rookworst wel dé signature dish van de HEMA. Maar hun hotdog is zeker ook een aanrader. Vooral met de authentieke mosterdsaus is dit een knallertje. Met die zoetpittige saus kun je heel lekker gaan voor een verfrissende grüner veltliner of weissburgunder. De zuren uit de wijn snijden mooi door het zoete en vettige van de saus, maar hebben genoeg kruiden om niet weg te vallen tegen het pittige smaakje van de mosterd.

Je kunt natuurlijk oneindig variëren met de toppings op een broodje hotdog, maar de basis hebben we zo in ieder geval gelegd en zo kun je heerlijk losgaan met jouw culinaire hotdog inclusief glaasje wijn!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl