Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, net zoals rode wijnen dus. Je kunt trouwens ook witte wijn maken van blauwe druiven, maar dat is een column op zich.
De meeste rosé wijnen worden gemaakt door blauwe druiven te kneuzen en vervolgens korte tijd in contact te laten met het sap. Hierdoor wordt er maar een klein beetje kleur en tannine afgegeven aan de wijn.
De bekendste rosés worden gemaakt in de Provence. In de Provence heerst een mediterraan klimaat. De streek ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. De heuvelruggen in de Provence bieden de wijngaarden bescherming tegen de mistral. De mistral is een krachtige noordelijke wind.
Er worden verschillende blauwe druiven aangeplant in de Provence zoals: mourvèdre, grenache, syrah en cinsault. Herkenbaar voor dit gebied is de kruidigheid die de rosés bevatten. Denk daarbij aan tijm, rozemarijn en lavendel die in het wild groeien en garrigue genoemd worden.
Eén van mijn favorieten is een rosé uit de Bandol. Bandol is een dorpje ten oosten van Marseille met ongeveer 50 wijnhuizen. Uit de Bandol komen rijke delicate rosés met een lange afdronk. Hoewel wij rosés graag jong en fruitig willen drinken, kun je een Bandol zeker nog een jaartje laten liggen. Dit geeft extra complexiteit aan de wijn. Mijn favoriete wijn-spijscombinatie met deze wijn is mediterraanse kabeljauw. Door dit gerecht gaan aardig wat tomaten en tijm en de rosé combineert hier uitstekend mee. Smullen!
Zoals ik al eerder opnoemde, bij rosé denk je meteen aan een fruitbommetje. Toch is het een keer leuk om een rosé met houtrijping te proberen, dit is vrij zeldzaam in de wereld van rosé. De eerste keer dat ik het proefde, was ik positief verrast. Ik was namelijk bang dat de aroma’s van houtrijping (toast, vanille, karamel) te overheersend zouden zijn en de wijn het fruitige aroma zou verliezen. Dit is gelukkig niet het geval.
Rosé wijnen met houtrijping hebben een licht getoast aroma. Houtrijping geeft ook meer complexiteit en body aan de wijn, wat resulteert ineen wijn met een lange afdronk. Door de complexiteit en body is dit een heerlijke begeleider bij de barbecue.
De laatste tijd zien we ook veel blush rosé. Een blush rosé wordt op dezelfde manier gemaakt als een ‘normale’ rosé. Het verschil zit ‘m in de kleur. Blush rosé heeft vaak een licht zalmroze kleur, bijna wit als je ‘min het glas schenkt. Deze lichte kleur komt omdat de schillen maar enkele uren in contact zijn geweest met het sap. Oorspronkelijk komt blush rosé uit Californië waar blush rosé van de druif zinfandel wordt gemaakt, dit noemen zij White Zinfandel. Dit zijn fruitige halfzoete rosés met een laag alcoholgehalte.
Blush rosé komt tegenwoordig ook uit Frankrijk waar de rosés vaak gemaakt worden van cinsault of grenache gris of uit Italië gemaakt van de druif pinot grigio. Dit zijn druiven die bij rijpheid een beetje grijs kleuren. Blush rosés zijn lichte, frisse en fruitige rosés. Heerlijk in het zonnetje!
Ik heb helemaal trek gekregen in een glaasje, laat de zomer maar komen!