Hoelang kan je die fles rode wijn openlaten?

Plop! Dat geluid kennen we allemaal, nietwaar? Je hebt net een fles rode wijn geopend en geniet van een glas... Of twee. Maar nu blijft er nog een deel over in de fles. Wat nu? Hoelang kun je die geopende rode wijn eigenlijk bewaren? Ga zitten, schenk jezelf nog een glas in, en dan leg ik het je intussen uit.

1. De korte en krachtige regel: 3-5 dagen

Ja, je leest het goed. De algemene vuistregel is dat een geopende fles rode wijn ongeveer drie tot vijf dagen meegaat als deze correct wordt bewaard. De sleutel tot het langer bewaren van je wijn is echter ‘bewaren als een pro’, en daar komen we zo op terug.

2. Niet alle rode wijnen zijn gelijk

Lichtere rode wijnen zoals een Pinot Noir kunnen al na drie dagen hun charme beginnen te verliezen. Stevigere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Syrah daarentegen kunnen je tot wel vijf dagen vergezellen.

3. Bewaren als een pro: de sleutel tot succes

Laten we het nu hebben over dat ‘bewaren als een pro’. Het gaat allemaal om het minimaliseren van de blootstelling aan lucht. Dus zodra je klaar bent met genieten van je wijn voor de avond, zorg ervoor dat je de kurk of de schroefdop weer op de fles zet. Bewaar de fles vervolgens rechtop in de koelkast. Ja, je hebt het goed gehoord, de koelkast! De koude temperatuur vertraagt namelijk het oxidatieproces.

4. Testen is key  

Nu komt het moment dat je op jezelf moet vertrouwen. Hoelang kun je geopende rode wijn bewaren? Uiteindelijk komt het allemaal neer op smaak. Ook na drie of vijf dagen kan de wijn nog veilig zijn om te drinken, maar de smaak zal veranderen. Het is jouw taak als wijnliefhebber om te bepalen of je die veranderingen aangenaam vindt of niet. Ruik, proef en bepaal.

5. Afscheid nemen bestaat wel

Helaas komt er een moment waarop je vaarwel moet zeggen tegen die geopende fles rode wijn. Als de wijn een scherpe, azijnachtige geur heeft, of als je kleine belletjes in de wijn ziet (tenzij het natuurlijk een mousserende rode wijn is), dan is het tijd om die fles op te geven. Time to say goodbye…

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl