Welke wijn drink je met rendang?

Ben jij een echte kookfanaat en sta je het liefst de hele dag – of gewoon heel erg lang – in de keuken? Of ben jij een echte kampioen thuisbezorgd bestellen? Hoe dan ook durf ik te wedden dat je zeker een keertje Rendang hebt gemaakt of gegeten. Een smaakexplosie van een stoofpotje van rund, gegaard in kokos met waanzinnig veel verschillende kruiden. Of je dit gerechtje nu als klein element in een volledige rijsttafel krijgt, of als hoofdgerecht met wat rijst en boontjes, het is altijd een feestje in je mond. En om dit feestje af te maken drinken we hier natuurlijk een lekker wijntje bij. Hoewel sommigen van mening zijn dat je beter een biertje bij Indonesische gerechten kan drinken, zal ik je hier laten zien welke wijntjes je net zo goed kan drinken bij dit gerecht.

In Nederland kun je wel zeggen dat de Indonesische keuken enorm populair is. Maar waar je ook komt, nergens zal de rendang precies hetzelfde proeven. Elke familie, met of zonder Indonesische roots, heeft namelijk een eigen recept voor Rendang. Wij gaan ons vandaag even beperken tot een tweetal aan varianten, eentje met rundvlees en eentje met jackfruit.

Daging Rendang

We beginnen bij de rundvlees versie. De belangrijkste ingrediënten zijn: runderhart of runderlappen, kokos, ui, knoflook, laoswortel, gember, sambal of pepertjes, korianderzaad, kemirinoten, tamarinde, citroengras, limoenblad, steranijs, kurkuma en een beetje suiker. Geen kort lijstje dus. Als de kruidenmix goed is aangebakken en alle ingrediënten in de pan zitten, kun je dit gerust een paar uur laten sudderen, zodat het vlees heerlijk zacht wordt. Ondertussen heb je dus genoeg tijd om over de wijn na te denken.

Omdat dit recept uit heel wat kruiden en ingrediënten bestaat, kun je je wel voorstellen waarom het lastiger is om hier een wijntje bij uit te zoeken. Zo bestaat het recept niet alleen uit een hoop kruidige componenten, maar is het ook zoet en pittig. Gelukkig kunnen we hier alsnog veel kanten mee op. Heb je zin in een wit wijntje? Dan kun je het beste gaan voor een kruidige gewürztraminer uit de Elzas of uit Alto Adige. Deze druif is lekker kruidig en zal daarom niet wegvallen naast het pit uit het gerecht. Maar doordat het een fris wit wijntje is, snijdt hij ook mooi door het vet uit het gerecht.

Heb je meer zin in een rode wijn? Dan raad ik aan dat je een fruitige of kruidige rode wijn kiest met niet al te zware tannines. Denk aan een Côte du Rhône, carménère uit Chili, cabernet sauvignon, shiraz of chianti. Het zuur uit deze wijnen kan mooi door het vet van het kokos heen snijden, maar ook hebben ze genoeg pit om mooi naast de kruiden te kunnen liggen.

Nangka Rendang (Jackfruit)

Voor de vega’s onder ons hebben we een hele goede vleesvervanger om de rendang net zo lekker te maken met een waanzinnige structuur: Jackfruit. Deze vrucht is niet alleen een ideale vleesvervanger in de rendang vanwege zijn herkomst uit de omgeving van Maleisië en Indonesië, het heeft ook nog eens een fantastische structuur die overeenkomt met stoofvlees. In Nederland koop je de vrucht meestal ingeblikt. Een ander voordeel van deze vega variant? Het duurt veel minder lang om te maken, omdat het jackfruit veel sneller gaar is. Deze korte bereidingstijd geeft ons minder tijd om over de wijn na te denken. Gelukkig maar dat deze twee recepten qua smaakprofiel zowat identiek zijn. Dezelfde wijnen volstaan dus voor beide recepten. Al zal ik zelf bij de vega variant eerder voor een wit wijntje gaan.

Kortom: welke wijn drinken we bij de rendang? Of je nu voor de vega variant gaat of voor de vleesversie, de smaken komen zo mooi overeen dat je dezelfde wijnen kan schenken. Bij vlees zou ik zelf toch eerder gaan voor een soepel maar krachtig rood wijntje. Denk aan syrah, cabernet sauvignon, Côte du Rhône, bordeaux, Chileense carmenère of een chianti. Maar ook een wit wijntje volstaat hier. Bij het jackfruit gaat dit natuurlijk eerder andersom, daar zou ik voor een witte gewürztraminer uit de Elzas of Alto Adige gaan.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl