Stiekem zegt de naam al meer over de wijn dan je zou denken,‘gewürz’ betekent namelijk ‘kruidig’ en ‘traminer’ is een verzamelnaam voor een druivensoort. Je kan het dus al raden, de wijn van deze druif is kruidig en fruitig in aroma’s. Denk hierbij aan geuren zoals lychee, grapefruit, rozen, honing, gember, kaneel of guave. Doordat de druif van nature een redelijk hoog suikergehalte heeft, krijgt de druif tijdens de rijping een relatief hoog alcoholpercentage – suikers worden immers tijdens de gisting omgezet tot alcohol. Het is dus een wijn met een volle body, fruitige en kruidige aroma’s en een hoog alcoholpercentage.
Vanwege het hoge suikerpercentage kiezen veel wijnproducenten ervoor deze druif te verbouwen in koudere klimaten, hierdoor voorkomen ze dat de wijn te zoet wordt en houden ze de wijn droog. Traditioneel gezien komt de druif uit Duitsland, maar ook in het Italiaanse Alto Adige, de Franse Elzas regio of in koelere gebieden van California kan je deze wijn vinden. Hoe warmer het klimaat, hoe fruitiger de aroma’s worden. Het interessante aan de wijnen uit de Elzas – waar het klimaat over het algemeen wat warmer is dan hoog in de Alpen – is dat ze daar ook dessertwijnen van de gewürztraminer maken, wat natuurlijk makkelijk kan door de vele suikers. Wel zijn dit erg bijzondere zoete wijnen en daarom wat duurder door de ingewikkeldere methoden die ze moeten gebruiken om de wijn zoet te maken.
De droge variant uit de Elzas krijgt door het warmere klimaat een romiger karakter waar smaken als lychee, suikermeloen en rozen sterker naar voren komen. Kies je voor een meer gerijpte variant uit deze streek kan je ook smaken als kaneel, gember en honing verwachten.
De Californische gewürztraminer lijkt in grote lijnen op de Franse, maar kan naast aroma’s als lychee en gember ook smaken als grapefruit of cider ontwikkelen door het relatief warmere klimaat.
Een Italiaanse gewürztraminer (uit Trentino waar de naam traminer volgens sommigen vanaf is geleid) ruikt weer meer naar rozen potpourri of perzik met meer mineralen in de nasmaak omdat deze regio wat kouder en natter is.
Dat de wijn sterke aroma’s heeft hebben we nu al vaker gehoord. Maar hoe gaan de wijnboeren hiermee om? Om de natuurlijke en bijzondere aroma’s van de druif zo goed mogelijk naar voren te laten komen, kiezen de meeste wijnboeren ervoor deze wijn zonder enige vorm van houtrijping te maken. Hierdoor proef je de pure smaken van de druif beter. Daarnaast plukkende wijnboeren de druiven voor de droge variant relatief vroeg in het jaar. Zo heeft de zon minder invloed op de ontwikkeling van de suikers en zijn de druiven lekker sappig. Als je de druiven later zou oogsten (late harvest genoemd) krijgt de zon meer vat op de suikers.
Benieuwd naar deze wijn? Probeer een keer de Eisacktaler Kellerei Cantina Valle Isarco Gewürztraminer uit het Italiaanse Alto Adige. Deze wijn gaat erg lekker bij stevigere en kruidigere gerechten of (licht)pittige Aziatische gerechten. Zoals bijvoorbeeld Thaise zalmpakketjes of een Marokkaanse tajine met kip. Door de kruidige smaken van de wijn en de sterke body wordt de wijn niet overweldigt door de kruiden uit de gerechten en kunnen de smaken elkaar mooi versterken!