Carmenère: een Chileense specialiteit

Hoewel carménère oorspronkelijk uit Frankrijk komt, is de druif nu voornamelijk bekend van zijn nieuwe thuisland: Chili. Dit land heeft zich echt kunnen onderscheiden in de wijnwereld door van deze druif zijn specialiteit te maken. Lees hier alles wat je moet weten over de carménère druif.

De druif heeft een tweede leven gekregen in de nieuwe wereld. In de Bordeaux, waar de druif dus vandaan komt, is nu nog slechts acht hectare aan carménère aangeplant. De druif kent veel overeenkomsten met merlot en cabernet sauvignon. Toen de druif in de 19e eeuw werd aangeplant in Chili, was dit dan ook een ongelukje. Ze dachten dat ze een van de andere twee druiven hadden geplant. Pas in 1994 kwamen ze er na een DNA-onderzoek achter dat het eigenlijk om carménère ging… Geluk bij een ongeluk dus, want dit is nu de meest succesvolle wijn van Chili.

Krachtig, fruitig en vol

Een Chileense carménère heeft over het algemeen fruitige aroma’s van bramen en framboos. Maar ook groene paprika, eucalyptus, groene peper, zwarte pruim en jam zijn kenmerkend voor de druif. Meestal kiezen wijnmakers ervoor om de wijn ook op eikenhout te rijpen om de zware tannines af te vlakken, waardoor je vaak ook tertiaire aroma’s van koffie krijgt. Ook zul je deze druif vaker in een blend vinden dan als monocépage wijn (een wijn van een enkele druivensoort).

Wijnpaspoort

Carmenère rijpt erg langzaam en heeft dus heel veel zon nodig in een lang groeiseizoen om echt rijp te worden. Ter vergelijking: carménère heeft vier weken langer nodig te rijpen dan merlot. Zelfs in het warme Chili zijn er dus maar een paar regio’s in de Central Valley zonnig genoeg voor de druif. Een jonge carménère krijgt aroma’s van groene paprika. Een langer gerijpte meer aroma’s van zwart fruit en kruiden, zoals bramen en eucalyptus. Zo krijg je een fruitige wijn met een volle body, hoge zuren en veel tannines. Om de tannines een beetje af te vlakken wordt de wijn vaak op eikenhout gerijpt. Hierdoor wordt de wijn zachter en krijg je ook aroma’s als cacao en vanille.

Een van de Chileense streken die je goed in de gaten moet houden is Colchagua. Hier komen een aantal hele mooie stijlen van deze wijn vandaan. Maar ook de substreken Los Lingues en Apalta kunnen in goede jaren erg mooie carmenère produceren.

Je kunt een mooie, volle en kruidige carménère ideaal combineren met een chili con carne, een Zuid-Amerikaans stoofpotje, of een wat frissere stijl carménère met bijvoorbeeld gebraden kip.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl