Vermentino

Vermentino is echt een ondergewaardeerde druif. Maar gelukkig voor ons; daardoor heb je voor een kleine prijs al echte kwaliteitswijnen te pakken. Het is een fris wijntje, die wel het een en ander weg heeft van sauvignon blanc. Meer weten over vermentino? Lees dan snel verder.

Door de hoge zuren krijg je in een glaasje vermentino frisse aroma’s van limoen, citroen, grapefruit, groene appel en peer. Maar toch is het niet zomaar een fris, simpel slurpwijntje. Hij heeft namelijk een heerlijk volle afdronk met aroma’s van amandelen en volle mineralen. Krijgt de druif wat meer zon? Dan kun je ook aroma’s van perzik en narcis tegenkomen. Juist deze afdronk maakt vermentino uniek en interessant voor wijnliefhebbers. De druif zit namelijk vol met fenolen, een chemische verbinding die zorgt voor meer aromatische alcohol. Dit kom je niet elke dag tegen in een lichte witte wijn.

Wijnpaspoort

Oorspronkelijk komt de druif uit Italië, maar steeds vaker kun je hem tegenkomen in zonnige streken van Frankrijk. Maar ook Australië en de VS zijn niet vies van het druifje. Belangrijke streken zijn onder andere Sardinië, Ligurië, Toscane, de Provence, Corsica en de Languedoc. Wat hebben deze regio’s overeen? Juist! Ze zijn allemaal lekker warm en zonnig. Vaak vind je de druiven zelfs op hellingen die richting de zee staan, zodat er nog meer zonlicht wordt gereflecteerd richting de druiven. Zo krijgen ze lekker veel zon en kunnen ze veel aroma’s ontwikkelen.

Om te beginnen op de plek waar bijna de helft van alle vermentino-wijnen vandaan komen: Sardinië. De beste regio voor vermentino op dit eiland (of misschien wel op heel de wereld) is de DOCG Vermentino di Gallura. Deze wijnen hebben heerlijke aroma’s van grapefruit, amandel en venkel, met een ziltige mineraliteit. Kun je geen vermentino vinden uit Sardinië? Soms noemen ze de druif hier ook wel pigato.

Ook in Frankrijk gebruiken ze liever een andere naam dan de gangbare vermentino. Daar noemen ze de druif namelijk rolle. In de Provence en de Languedoc gebruiken ze deze druif graag als aanvulling op hun wijnen, met name in roséwijnen vind je een (klein) percentage rolle of vermentino terug.

Wat eet je bij je glaasje vermentino?

Omdat vermentino een mooie lichte body heeft met veel smaak en een beetje olieachtig op de tong voelt, kan je deze perfect combineren met gemiddeld zware gerechten. Zo kan je een vermentino heerlijk drinken naast je pasta pesto of spaghetti aglio e olio. Maar ook is de wijn heel lekker met Franse kruiden, zoals herbs de Provence, rozemarijn, tijm, oregano, knoflook of basilicum. Deze kruiden kun je lekker combineren met een kippetje, mosselen, witvis, venkelworstjes of gegrilde groenten. Wil je een lekker kaasje naast je vermentino? Dan kun je het beste voor wat lichtere, zachte kaasjes gaan, zoals ricotta, mozzarella of feta.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl