Bitterballen, blenden en bowlen: AndGrapes op de Nacht van de Wijn

De Werkspoorkathedraal in Utrecht toverde zich 27 en 28 oktober om tot een waar walhalla voor wijnliefhebbers. Duizenden wijnfanaten maakten kennis met een uitgebreide selectie van meer dan tweehonderd wijnen. Bovendien konden bezoekers hun wijnkennis bijspijkeren door deel te nemen aan verschillende workshops. En voor degenen die lekkere trek kregen, was daar de FEBO-muur van AndGrapes. Want wij waren natuurlijk ook aanwezig!

De Nacht van de Wijn heeft dit jaar, voor de vierde editie, haar intrede gemaakt in de Werkspoorkathedraal. De ruime locatie heeft het mogelijk gemaakt om nóg meer wijnstands neer te zetten en meer bezoekers uit te nodigen. Dit alles om een waar wijnfestijn te organiseren, waar je kan dansen, leren en bovendien drinken.

Workshop

Als je ergens meer kan leren over wijn, is AndGrapes er maar al te graag bij om meer kennis te geven. En om dat op een interactieve manier te doen, hebben wij beide dagen twee keer een workshop gegeven voor vijfentwintig bezoekers. In totaal hebben dus honderd mensen de workshop gevolgd!

Voor de blendingworkshop maakten we gebruik van drie monocépage wijnen van Calmel en Joseph uit de Languedoc: een Pinot Noir, een Marselan en een Syrah. Het doel was om de blend, die van tevoren was gemaakt door het AndGrapes-team, na te bootsen. Dit deden de deelnemers zelf door de wijnen te analyseren, te ontdekken en vervolgens zelf aan de slag te gaan met blenden.

De deelnemers hadden toegang tot drie lege wijnglazen, maatcilinders, een roerstaaf en eventueel een spuugbak. Nadat ze de monocépage wijnen hadden geanalyseerd, konden ze aan de slag met hun eigen eerste blend. Deze mix goten ze in een maatcilinder en roerden ze met het roerstaafje. Vervolgens analyseerden en vergeleken ze hun zelfgemaakte blend met de originele. Dit was noodzakelijk om de originele blend uiteindelijk zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen.

Tijdens zo’n blendingworkshop ga je echt actief aan de slag om het eigen karakter van de wijnen te ontdekken, met behulp van handige hulpmiddelen zoals een tastingsheet. De workshop gaat een stapje verder dan een wijnproeverij, omdat je nu ook zelf aan de slag gaat met blenden. De reacties waren dan ook zeer positief! De deelnemers gaven aan dat ze op deze manier op een leuke en interactieve manier meer over wijn leren, vooral omdat ze samen in groepen actief bezig zijn.

FEBO

Denk je aan AndGrapes, dan denk je natuurlijk aan onze schaamteloze spijsartikelen. Daarom kon een FEBO-muur niet ontbreken bij de AndGrapes-stand! Bezoekers die al van een lekker wijntje genoten, konden bij onze FEBO terecht voor een lekkere snack. Het AndGrapes-team stond natuurlijk klaar om advies te geven over welke snack het beste bij je wijntje kan passen. Zo gaat een glaasje rood perfect samen met een bitterbal en is bij een lekker glas Chardonnay een mozzarellastick of kaassoufflé een goede keuze.

Ons team vulde de snacks de hele avond bij, zodat we voldoende keuzes beschikbaar hadden. Vooral vegetarische opties waren ruim vertegenwoordigd, zodat iedereen kon genieten van de snacks. Naast warme snack, zoals bitterballen, bamischijven en kipnuggets, kon je ook kiezen voor een puntzak met chips of een bakje popcorn. En het beste van alles: onze snacks waren gratis.

Potje bowlen

Naast infotainment wil AndGrapes mensen ook voorzien van entertainment. Daarom kon je bij de AndGrapes-stand ook langskomen voor een potje wijnflesbowlen. Twee bowlingbanen stonden gereed met tien lege plasticwijnflessen die je kon omgooien met een discobal. Het bowlen bleek vooral een succes te zijn later op de avond, wanneer de meeste bezoekers al van een paar glaasjes wijn hadden genoten.

And the winner is..

Naast de AndGrapes-stand heeft AndGrapes ook een bijzondere taak gekregen van de Nacht van de Wijn. Wij hadden namelijk de eer om de druif van het jaar uit te reiken! Op de website van de Nacht van de Wijn kon iedereen stemmen op hun lievelingsdruif. Bovendien zijn wij ook de straat op gegaan om te ontdekken wat Utrechters beschouwen als hun favoriete druif. Misschien heb je hier zelfs wel wat video’s van gezien op onze socials.

De gesprekken die wij op straat hebben gevoerd, zijn samengevoegd in een video. Deze video werd getoond op de beeldschermen die naast het podium stonden. Terwijl de video werd afgespeeld, verzamelden steeds meer mensen zich rondom het podium in afwachting van welke druif kon gaan winnen.

Na de video met straatinterviews volgde een tweede video. In deze video vlogen verschillende druiven op het beeldscherm, en na een opbouwende spanning verscheen de bekroonde druif van 2023: de Chardonnay! Zoals al op het podium werd benadrukt, is de Chardonnay al jarenlang geliefd bij velen. Of het nu gaat om een frisse, fruitige wijn of een rijke, boterachtige variant. De Chardonnay blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden en is daarom een terechte winnaar!

Als je helaas niet aanwezig was bij de Nacht van de Wijn, of als je de AndGrapes-stand graag nog een keertje opnieuw wilt beleven, kan je kijken naar de aftermovie die is gemaakt. En dat allemaal onder het genot van een glas Chardonnay natuurlijk!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl