Engelse mousserende wijn (ook wel English sparkling wine) klinkt misschien als een gimmick, maar het is bloedserieuze wijn. Gemaakt van dezelfde druiven als Champagne (denk: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) én met dezelfde methode: de méthode traditionnelle. Dat is een Franse term voor bubbels die in de fles hun tweede gisting krijgen, waardoor die fijne, romige mousse ontstaat die je ook kent van een goede Champagne.
Wat Engeland anders doet? De frisheid. Doordat het in het zuiden van Engeland nog net wat koeler is dan in Frankrijk, houden de druiven hun frisse zuren. En dat zorgt voor levendige, elegante bubbels met citrustonen, groene appel, brioche en soms een tikje ziltheid. Supermooi als aperitief, maar ook bij vis, sushi of friet met truffelmayo (just saying).
Jazeker. Tijdens de Decanter World Wine Awards 2025, een van de grootste en meest gerespecteerde wijnwedstrijden ter wereld, werd de Trouble with Dreams 2009 Magnum van het Engelse wijnhuis Sugrue South Downs uitgeroepen tot Best in Show. Dat is zo’n beetje de gouden medaille onder de gouden medailles. Nog nooit won een Engelse wijn in die categorie, laat staan een magnum (1,5 liter).
En het bleef daar niet bij: Engeland pakte maar liefst 188 medailles, waaronder Platinums, Goud en nog een tweede Best in Show. Kortom: de jury was overtuigd.
Een paar redenen:
Hier een paar Engelse toppers om te proberen:
Verwacht geen Lidl-prijzen, deze bubbel is vaak net zo geprijsd als een degelijke Champagne: denk €30–60 per fles. Maar voor die prijs krijg je dus wél een unieke wijn, zonder massaproductie, met een cool verhaal.
Cheers, darling!