Kerstdiner inspiratie: de lekkerste voorgerechten inclusief wijntips

Nu de Sint ons land weer heeft verlaten is het de hoogste tijd om ons helemaal te focussen op het kerstdiner dat er aan gaat komen. Of je nu een indrukwekkend diner wilt neerzetten voor je familie of dat je het laagdrempelig gaat vieren met je vrienden, lekker hoeft nooit ingewikkeld te zijn. In deze serie helpen we je met het samenstellen van het beste kerstmenu. Uiteraard kun je het beste indruk maken door daar bijpassende wijnen bij te schenken! Lees dus snel verder welke flessen je in huis moet halen bij deze voorgerechten.

Pastinaaksoep

Het grootste nadeel aan een uitgebreid dinertje organiseren is dat je zelf minder lang aan tafel kan zitten. Om te voorkomen dat je alle juicy gesprekken mist aan de eettafel, kun je je menu zo samenstellen dat je het meeste werk van tevoren kan doen. Soep is daarom altijd een topper al voorgerecht. In de koude winterdagen is er ook niets lekkerder dan een heerlijke romige groentesoep. Vandaag hebben we gekozen voor pastinaak, maar uiteraard kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld aardpeer, pompoen of courgette. Pastinaaksoep is een klein beetje zoet, heeft veel aardse en notige aroma’s, maar is ook licht van smaak. Daarom kun je bij dit eerste gerecht ideaal kiezen voor een wijn als riesling, viognier of chardonnay zonder eik.

Bietencarpaccio met geklopte geitenkaas

In het kader van klimaatverandering zullen we een beetje moeten minderen in onze vleesconsumptie. Daarom hebben we door dit gerechtje vlees vervangen door bieten, en dat is zeker niet minder lekker! Ook dit is makkelijk voor te bereiden en snel op tafel te krijgen. Snijd de bietjes in dunne plakjes, klop de geitenkaas op (lekker met wat honing en walnoten) en verdeel dit over de gesneden bietjes. Top af met rucola en voilà! Je hebt een topper van een voorgerecht. Aangezien niet iedereen witte wijn drinkt, is dit ook een top gerechtje om met rood te beginnen. Koop dan een lekkere frisse pinot noir in. Voor wie toch liever met witte wijn begint, koop dan een sauvignon blanc die heerlijk gaat met de geitenkaas.

Coquilles met witte chocolade

Voor degene onder ons die het leuk vinden om lekker gek te doen en flink uit te pakken (zonder echt al te ingewikkeld te doen) hebben we hier een blikkenvanger van een voorgerecht. Bak je coquilles kort aan op relatief hoog vuur (blancheren). Het allerlekkerste is dit in een flink badje van boter. Leg de coquilles eventueel op een bedje van zeekraal en rasp wat witte chocolade over de coquilles. Het klinkt misschien als een gekke combinatie, maar het belooft een smaakexplosie te worden. Hierbij kun je ook meerdere witte wijnen bij drinken: chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner.

Pasteitje met ragout

We komen weer even terug op een makkelijker gerechtje dat weinig tijd en moeite kost. Uiteraard kun je dit zo ingewikkeld maken als je zelf wilt door alle ingrediënten zelf te maken. Maar zowel de pasteitjes als de ragout zijn in de meeste supermarkten kant-en-klaar te vinden (makkelijker kan niet). Of je nu gaat voor wildragout, kippenragout of champignonragout, dit is een klassiek romig gerechtje. Daarom kun je hier heel lekker kiezen voor een lekkere volle, boterige chardonnay. Liever rood? Kies dan een flesje merlot of een rode bourgogne.

Mezze: een tafel vol met lekkere Midden-Oosterse hapjes

Tot slot een van de best voor te bereiden voorgerechtjes. Wederom kun je dit allemaal heel simpel en heel lekker zelf maken, maar voor de gemakzoekers onder ons zijn al deze gerechtjes ook in de supermarkt te vinden. Maak of koop een uitgebreide borrel met heerlijke humus, baba ganoush, muhamara met platbroodjes en vul de hele tafel met overheerlijke Midden-Oosterse dipjes en hapjes. Hier kun je gewoon een lekker droog wit wijntje bij kiezen die het dichtst bij elk gerecht ligt. Zo zou je kunnen kiezen voor een riesling of een witte of rode wijn uit de Douro. Maar uiteraard is dit ook de uitgesproken kans om een wijn uit de vergeten wereld te schenken zoals Libanon, Griekenland, Cyprus of Hongarije.

Even kwijt wat al onze suggesties nu eigenlijk zijn? Hier is een klein overzichtje om mee te eindigen. Vrolijke feestdagen!

Pastinaaksoep: viognier, chardonnay zonder eik, riesling

Bietencarpaccio met geklopte geitenkaas: pinot noir, sauvignon blanc

Coquilles met witte chocolade: chenin blanc, sauvignon blanc, grüner velt.

Pasteitje met ragout: chardonnay met eik of merlot

Mezze (hapjestafel): vergeten wijnlanden

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl