Chenin Blanc: een druif met vele gezichten

De reden dat veel sommeliers het lastig vinden om een lievelingsdruif te kiezen, is omdat ze weten hoe verschillend een druif kan smaken in verschillende regio’s en klimaten. Dit druifje is daar het perfecte voorbeeld van. Chenin blanc kan variëren van vol-zoet tot fris-droog. Hij is dus echt van alle markten thuis!

Van koud naar warm

In koelere klimaten komen de frissere aroma’s als groen fruit en citrus sterk naar voren. Denk daarbij aan smaken als groene appel, peer en citroen. Wordt het klimaat warmer, dan komen er ook meer volle en tropische aroma’s naar boven, zoals perzik, ananas, mango en honing. Omdat de druif een vrij hoog zuurgehalte heeft, is hij ook perfect om dessertwijn van te maken. Wijnmakers maken dan gebruik van een schimmel genaamd botrytis. Of simpel gezegd: edele rot. Dit is een proces waarbij de druif na het plukken bewust wordt blootgesteld aan een schimmel die het sap uit de druif weg eet. Hierdoor blijven alleen de aroma’s en suikers over, en krijg je dus zoete wijn.

Wijnpaspoort

In het dal van de Loire in Frankrijk krijgt deze druif een speciaal plekje. Niet alleen komt de druif hier vandaan, het is ook de enige druif die hier nog verbouwd mag worden. Gelukkig maar dat je dus alle stijlen wijn met deze druif kan maken. De droge en frisse stijl krijgt in dit dal vooral aroma’s als limoen en dragon. Lekker dus om te drinken bij een volle maar frisse salade. In Anjou hebben ze een aantal erg lekkere botrytis dessertwijnen kunnen produceren die smaken naar geglaceerde gember. Wat je weer lekker kan combineren met bijvoorbeeld tarte tatin.

In Zuid-Afrika is de chenin blanc zelfs de meest aangeplante druivensoort. Hoewel ze hem eerst ‘steen’ noemden, hebben ze nu toch ook de Franse naam overgenomen. Omdat de druif een vrij hoog zuurgehalte heeft, is hij erg populair in warmere klimaten. Vaak zorgt het warme klimaat namelijk voor zoete wijn doordat er meer suikers worden aangemaakt in de vrucht door de sterke zon. Door dit warme klimaat krijgt de chenin blanc dus vaker aroma’s als nectarine, ananas en merengue. Deze volle smaak kan je dus mooi combineren met bijvoorbeeld een rillette, snoek in botersaus of gekookte mosselen.

Combineren maar!

Omdat de druif dus zo’n uiteenlopend smaakprofiel heeft, is het lastig om een algemene wijn-spijs combinatie te bedenken. Elke fles chenin blanc kan zo anders smaken! De zoete variant (van edele rot) kun je heerlijk combineren bij een fruitdessert, bijvoorbeeld vanille-ijs met verse vruchtjes. De droge variant zou je goed kunnen combineren met artisjok met vinaigrette, een avocado en garnaaltjes salade, coquilles, of (Serrano) ham en meloen. Let er dus even goed op waar je chenin blanc vandaan komt! Komt hij uit een koeler klimaat? Houd het dan bij wat lichtere gerechtjes. Is het klimaat lekker warm? Dan kun je gaan voor de vollere en smaakvolle gerechten.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl