Rioja

Denk je nu: wat is Rioja? En wat heeft dat met cowboyfilms te maken? Geen paniek: ik neem je mee, neem je mee op reis. Niet naar Rome of Parijs, maar naar Spanje. Naar het Noord-Spaanse Baskenland om precies te zijn. Want daar ligt het wijngebied Rioja. Hoe het er daar uit ziet? Sluit je ogen en denk aan uitgestrekte droge heuvels vol knoestige oude wijnstokken met druiven die rijpen in de zinderende middagzon. Voel je ‘m?  

Temperamentvolle Tempranillo

Rioja is een Walhalla voor liefhebbers van Vino tinto – rode wijn. Bijna 90% van de wijnen uit Rioja is rood. Die rode wijnen worden vooral gemaakt van de druif tempranillo. Tempranillo (spreek uit tem - pra – nie - jo) is een druif met veel zuur en tannine. Tempranillo geeft smaken als kers, gedroogde vijg, zongedroogde tomaat. Een echte temperamentvolle Español dus. Andere druiven die je in je fles Rioja kunt aantreffen zijn Garnacha, Cariñena en Graciano. Wees eerlijk: alleen al van die namen ga je spontaan de Flamenco dansen, toch?

Lesje topografie

Rioja bestaat eigenlijk uit 3 gebieden: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Oriental. Dat is niet alleen interessant voor topo-nerds, maar ook voor jou als wijndrinker. Het karakter van jouw Rioja wordt namelijk bepaald door de herkomst. Rioja Alta en Alavesa liggen hoger in de bergen, waardoor de wijnen uit deze gebieden vaak wat frisser zijn. En Rioja Oriental ligt wat lager. Hier is het warmer, waardoor de wijnen uit dit gebied vaak ronder en weelderiger zijn.

Op een houtje bijten

Spanjaarden zijn dol op hout. Niet alleen om kampvuren of gitaren van te maken, maar vooral ook om hun wijnen in te laten rijpen. Zoals je weet heeft het rijpen van wijn in houten vaten invloed op de smaak van de wijn. Houtrijping maakt de wijn zachter en geeft aroma’s als vanille, specerijen en kokos. De één is er dol op, de ander moet er niets van hebben. Om te weten of de wijn houtrijping heeft gehad hoef je niet per se de fles te openen. Dat mag natuurlijk wel, maar het staat ook gewoon op het etiket. Van geen naar steeds meer houtrijping: van Joven, Crianza, Reserva tot Gran Reserva.

Wit en rosé

Van oudsher zijn rode Rioja’s mannelijk en stoer met veel hout. Tegenwoordig is ook hier het feminisme doorgedrongen en zijn de wijnen steeds vrouwelijker en eleganter. Olé! Wist je trouwens dat in Rioja ook witte wijn en rosé wordt gemaakt? Dat zijn geen kinderachtige slobbertjes of camping slobbers, maar hele serieuze wijnen. Absoluut de moeite waard om eens te proberen.  

Rio-ja of Rio-nee?

Over smaak valt niet te twisten, maar Rioja heeft voor elke wijnliefhebber wel iets te bieden. Wij zijn 100% team Rio-ja! Jij ook?