Douro

Welkom bij ons artikel over de wijnregio Douro! Deze prachtige wijnstreek is gelegen in het noorden van Portugal en staat bekend om zijn heerlijke wijnen en adembenemende landschappen. In dit artikel nemen we je mee op een reis door Douro en delen we enkele leuke feitjes over de wijnstreek en de wijnen die hier worden geproduceerd.

De geschiedenis van Douro wijnen

Douro heeft een lange en rijke geschiedenis als wijnregio. De wijnproductie in de regio gaat terug tot de tijd van de Romeinen, maar het was pas in de 18e eeuw dat Douro wijnen internationale erkenning kregen. In 1756 werd de regio gereguleerd en afgebakend als 's werelds eerste afgebakende wijngebied (DOP), een classificatie die aangeeft dat een product uit een specifiek geografisch gebied komt en aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet.

Douro wijnen en de belangrijkste druivensoorten

Douro wijnen staan bekend om hun complexe smaakprofielen en worden geproduceerd van een verscheidenheid aan druivensoorten. De belangrijkste druivensoorten voor de productie van Douro wijnen zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca en Tinto Cão. Deze druiven worden gebruikt om zowel rode als witte wijnen te produceren.

Douro wijnclassificaties

Douro wijnen worden ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van de kwaliteit en rijpingsperiode van de wijn. De basiswijn is de Ruby, een jonge en fruitige wijn. De Tawny wijnen rijpen minimaal drie jaar in eikenhouten vaten en hebben een zachtere smaak met tonen van noten en karamel. De Vintage wijnen zijn de hoogste kwaliteit wijnen en worden alleen geproduceerd in uitzonderlijk goede jaren.

Enkele populaire Douro wijnen om te proberen

Als je op zoek bent naar een Douro wijn om te proberen, zijn er tal van fantastische opties beschikbaar. Hieronder hebben we enkele van de meest populaire Douro wijnen op een rijtje gezet:

  1. Quinta do Noval - Dit wijnhuis staat bekend om zijn Vintage Port en produceert ook enkele van de beste Douro wijnen.
  2. Niepoort - Dit wijnhuis produceert zowel rode als witte wijnen van uitstekende kwaliteit en heeft een fantastische reputatie.
  3. Ramos Pinto - Dit wijnhuis is een van de meest iconische wijnhuizen in Douro en produceert enkele van de beste Tawny wijnen.

Geniet van een glas Douro wijn

Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe ervaring, een glas Douro wijn is zeker het proberen waard. Met zijn prachtige landschappen en heerlijke wijnen zal Douro je zeker niet teleurstellen. Dus ga er lekker voor zitten, pak een glas wijn