Bourgogne

De geschiedenis van Bourgogne wijnen

De Romeinen hebben de eerste wijngaarden aangelegd in Bourgogne, maar het waren de monniken die de wijngaarden naar een hoger niveau hebben getild. Na de Franse Revolutie werden veel wijngaarden vernietigd, wat ervoor heeft gezorgd dat we vandaag de dag niet meer zoveel wijngaarden in Bourgogne hebben als toen.

De belangrijkste druivensoorten voor Bourgogne wijnen

De belangrijkste druivensoorten die in Bourgogne worden verbouwd, zijn Chardonnay en Pinot Noir. Deze druiven verzorgen samen zo’n 90 procent van de wijngaarden in Bourgogne. Andere belangrijke druiven van Bourgogne zijn Aligoté en Gamay. Gamay is vooral een belangrijke druif voor Beaujolais. Dat is een gebied binnen Bourgogne, maar daarover later meer.

Bourgogne wijnclassificaties

Bourgogne wijnen worden ingedeeld in vier categorieën, afhankelijk van verschillende terroirs (samenspel van bodem, klimaat en ligging van de wijngaard). De régionale (ook wel Bourgogne genoemd) wijnen zijn gemaakt van druiven die afkomstig zijn uit de gehele Bourgognestreek. Village-wijnen zijn afkomstig uit 44 specifieke gemeentes met elk een eigen appellation. Premier Cru wijnen zijn village-wijnen, waarvan het terroir van de druivenstokken als uitstekende kwaliteit wordt bestempeld. Er zijn 635 Premier Cru wijngaarden in Bourgogne. Grand Cru wijnen zijn wijnen van topkwaliteit, waar alleen de allerbeste druiven voor worden gebruikt. Niet voor niets is de allerduurste wijn ooit verkocht een Grand Cru wijn uit Bourgogne is! Er zijn 33 Grand Cru wijngaarden.

Er zijn uitzonderingen voor de wijnclassificaties van Bourgogne. De wijngebieden Chablis en Beaujolais hebben een eigen kwaliteitsclassificatie. Voor Chablis is dat Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru, Chablis Grand Cru. En Beaujolais maakt gebruik van slechts drie kwaliteitsaanduidingen: Beaujolais Nouveau, Beaujolais Village en Beaujolais Cru.

Geniet van een glas Bourgogne wijn

De wijnen uit Bourgogne zijn mooie en complexe kwaliteitswijnen die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Met zijn unieke wijnen zal Bourgogne je zeker niet teleurstellen. Dus ga er lekker voor zitten, pak een glas wijn en geniet van alles wat deze prachtige wijnregio te bieden heeft.