Welke wijn drink je bij je favoriete stamppot recepten?

De winter komt er weer aan. Het slechte nieuws hieraan is dat het buiten steeds kouder wordt. Het goede nieuws is dat we onze hartjes en maagjes weer kunnen verwarmen met heerlijke winterse stamppot receptjes. Bij een hartverwarmend gerecht hoort natuurlijk ook een hartverwarmend glaasje wijn. Hier zijn onze tips welke wijn je het best bij je favoriete Hollandse stamppotten kan eten.

Boerenkool

Boerenkoolstamppot, hét oer-Hollandse gerecht met aardappelen, boerenkool, spekjes en rookworst. Hoe simpel het gerecht ook klinkt, het is zeker een gerecht met veel diepgang en smaak. Daarom kun je dit gerechtje het best combineren met een glaasje rode wijn. Denk bijvoorbeeld aan een kruidige malbec of syrah. Ga je liever voor wit? Dan kun je het beste kiezen voor een chardonnay.

Hutspot

Wie bekend is met Leidsch Ontzet weet dat hutspot hét gerecht is om te eten op drie oktober. Toen de watergeuzen lang geleden Leiden bevrijdde van de Spanjaarden was dit het gerecht waarmee ze de bevrijding vierden (samen met haring en witbrood). Nu is het nog steeds een heerlijk Hollandse stamppot met wortel, uit en aardappel. Afgemaakt met een rookworst of traditioneel klapstuk voor de vleeseters. Door de wortel krijgt dit gerecht een licht zoete aroma waardoor dit gerecht heerlijk te combineren is met een fris en fruitig wit wijntje. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed kiezen voor een verdejo of vermentino. Ga je deze keer liever voor een glaasje rood? Dan raad ik aan om en Spaanse, kruidige tempranillo in huis te halen.

Andijviestamppot

Verrassend genoeg is het belangrijkste ingrediënt van dit recept andijvie. Aangevuld met aardappel, nootmuskaat en spekjes. Zo krijg je een gerecht dat zichzelf perfect in balans houdt met de frisheid van de andijvie, zout van de spekjes en romig van de aardappels. Een simpel maar volledig gerecht dat vraagt om een mooie soepele begeleiding in de wijn. Ga daarom voor een heerlijke pinot blanc als je witte wijn drinkt, of een fruitige pinot noir als je graag rode wijn drinkt.

In het kort

Bij je boerenkool kun je dus het beste gaan voor: malbec, syrah of chardonnay. Bij hutspot zijn dat de volgende wijnen: verdejo, vermentino, tempranillo. En voor onze andijviestamppot raad ik aan voor een pinot blanc of pinot noir te gaan.

Natuurlijk kun je eindeloos experimenteren met de recepten van stamppot. Daarom zijn wij benieuwd naar jullie favoriete stamppotjes. Laat het ons weten!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl