Malbec: de kampioen van Argentinië

Wie bekend is met wijnen uit de nieuwe wereld, kent malbec hoogstwaarschijnlijk als een typische Argentijnse wijn. Maar de Frans klinkende naam verklapt al dat dit druifje zijn oorsprong vindt in het zuidwesten van Frankrijk, in het plaatsje Cahors in de regio Sud-Ouest. Hoe deze druif de oversteek heeft gemaakt en hoe hij smaakt, lees je hier!

Over het algemeen is malbec een fruitige, stevige wijn met redelijke tannines, zuren en alcohol. Dominante aroma’s zijn van rode pruim, blauwe bes, vanille, zoete tabak en cacao. Met de rode pruim wanneer hij in een koeler klimaat groeit, en blauwe bes bij warmere klimaten.

Ondanks dat de druif dus inheems was in de Franse regio, werd hij nooit echt belangrijk naast populairdere druiven als cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. Toen de Argentijnen een poging deden om hun wijnindustrie een oppepper te geven en malbec meenamen naar hun continent, kreeg deze druif een tweede kans. Nu komt ruim 75% van de wereldwijde productie uit Argentinië, met Mendoza in de hoofdrol. Zo is malbec een uitstekend alternatief geworden voor de meestal duurdere syrah of cabernet sauvignon.  

Wijnpaspoort

Het grootste verschil tussen een Argentijnse malbec en een Franse, is dat de Franse veel steviger is met sterke aroma’s van leer, zwarte pruim, hogere zuren en een hartige bitterheid. Doordat deze wijnen zo stevig zijn en veel tannines hebben, kunnen en moeten ze langer rijpen om zachter te worden. Over het algemeen lijkt een Franse malbec een beetje op een hele zware bordeaux. Toch speelt malbec in Frankrijk eerder een bijrol bij grotere blends dan dat het een echte monocepagewijn is. In de Loire, waar de druif ook wel ‘cot’ wordt genoemd, zit hij meestal in een blend met gamay en cabernet sauvignon. In de Bordeaux zit hij meestal in de fles met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc.

Een Argentijnse malbec is een stuk fruitiger met aroma’s van kersen, zwarte bes en pruimen in het glas. Doordat deze wijn een stuk zachter is dan zijn Franse variant, krijg je bij het rijpen subtielere aroma’s van melkchocolade, viooltjes, leer, cacaopoeder en met wat meer eik ook zacht tabak. Zoals ik eerder zei, vind je binnen Argentinië de meeste malbec in Mendoza, een van de grootste wijnregio’s van het land. Omdat de wijngaarden hier relatief hoog liggen, is het klimaat redelijk koel. De druiven rijpen daardoor minder snel wat weer zorgt voor veel subtiele aroma’s en mooie zuren. Een ander voordeel van de hoge ligging is dat de Uv-straling sterker is. De druif krijgt daardoor een dikkere schil, wat bijdraagt aan de rijping van de tannines. Die worden zo minder scherp wat de wijn soepeler en fruitiger maakt.

Welke spijs met malbec?

Wie denkt aan de Argentijnse keuken, denkt aan een mooi stuk vlees. Toevallig is dit ook een waanzinnige combinatie met een glaasje Argentijnse malbec. Daarnaast gaat malbec heel goed met sterkere smaken zoals blauwe kaas of aardse ingrediënten als champignons. Probeer dus vooral wat aardse smaken aan je gerecht toe te voegen voor een goede combinatie tussen wijn en spijs.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl