Lets talk wine: José Luis Silva van Portugees wijnhuis Esporāo

We spreken met José Luis Silva, de Chief Production Officer bij Esporão, een vooraanstaand wijnhuis in Portugal dat bekend staat om zijn duurzame praktijken en hoogwaardige wijnen. José Luis deelt zijn inzichten over de unieke Vinho Verde-regio, de specifieke eigenschappen van de Bico Amarelo-wijn en waarom deze wijn de perfecte keuze is voor de zomerse dagen.
Hi José, bedankt dat je de tijd neemt voor dit interview. Kun je ons wat vertellen over je rol bij Esporão?

Hey! Het is mijn plezier. Ik ben José Luis Silva, Chief Production Officer bij Esporão. Als Chief Wine Maker werk ik samen met een fantastisch team van wijnmakers. We zijn betrokken bij alle aspecten van de productie, van de wijngaard tot het bottelen.

Esporão is een familiebedrijf dat bekend staat om zijn duurzaamheid. Kun je iets meer vertellen over de geschiedenis en de filosofie van Esporão?

Absoluut. Esporão werd ongeveer 50 jaar geleden opgericht in het zuiden van Portugal. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde wijnhuizen in de regio. Naast wijn produceren we ook olijfolie en hebben we een wijn-toerismecentrum. In 2007 besloten we om al onze productie om te schakelen naar biologisch. Dit was een grote stap, en in 2019 waren al onze eigendommen volledig biologisch gecertificeerd. We beheren nu ongeveer 570 hectare aan wijngaarden en 2000 hectare aan land.

Dat is indrukwekkend! Wat kun je ons vertellen over de Vinho Verde-regio en waarom deze perfect is voor het produceren van witte wijnen zoals Bico Amarelo?

De Vinho Verde-regio, vooral in het noorden van Portugal, heeft veel regen – soms wel het dubbele van wat de Douro-regio ontvangt. Dit betekent dat de bodem hier erg vruchtbaar is en perfect voor het verbouwen van druiven voor witte wijnen. De regio biedt de ideale omstandigheden voor wijnen met meer zuurgraad, frisheid en intensiteit. Dit komt door de diepere bodems en het gematigde klimaat, wat resulteert in enkele van de beste witte wijnen van Portugal.

Laten we het nu hebben over Bico Amarelo. Wat maakt deze wijn zo speciaal?

Bico Amarelo is een prachtige expressie van de Vinho Verde-regio. We gebruiken drie druivensoorten uit drie verschillende subregio's: Loureiro, Alvarinho en Avesso. We voegen geen suiker of gas toe, wat zorgt voor een pure expressie van de plaats. De wijn wordt volledig in roestvrijstalen tanks gefermenteerd en rijpt met bâtonnage, wat de wijn meer textuur geeft en de zuurgraad in balans brengt. Dit proces zorgt voor een frisse, aromatische wijn met een geweldige body en een lange, verfrissende afdronk.

Hoe zou je de smaak van Bico Amarelo beschrijven?

Bico Amarelo heeft een uitbundige neus van citrus en tropische vruchten, met subtiele minerale ondertonen. In de mond is de wijn levendig en fris, met een perfecte balans tussen zuurgraad en textuur. Wat echt bijzonder is aan Bico Amarelo, is dat je hem tot wel 10 jaar kunt laten rijpen. Met de tijd ontwikkelt de wijn meer complexe aroma's, zoals petrol- en chemische tonen, vergelijkbaar met een goede Riesling. Dit geeft de wijn een geweldige complexiteit met hints van citrus, witte bloemen en chemische nuances.

Wat zijn volgens jou de beste gelegenheden om Bico Amarelo te drinken?

José Luis Silva: Bico Amarelo is perfect voor zomerse dagen, of je nu thuis bent, op het terras zit of een picknick houdt in het park. Het lagere alcoholpercentage maakt het een ideale wijn om te genieten zonder snel aangeschoten te raken. Het is een makkelijke, toegankelijke wijn die je niet hoeft te overdenken. Gewoon openen en genieten!

Ik heb de Bico Amarelo geproefd en het is echt een hele verfrissende Vinho Verde. Waarom zou je deze aanbevelen aan onze lezers?

Bico Amarelo biedt een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding. Het is een duurzame wijn met een laag alcoholpercentage, wat perfect is voor lange, warme dagen. De wijn is makkelijk te drinken en toegankelijk, maar heeft ook het potentieel om te rijpen en meer complexe smaken te ontwikkelen over de jaren. Het is een wijn die geschikt is voor elke gelegenheid en die zowel nieuwkomers als ervaren wijnliefhebbers zal aanspreken. Proost op een fantastische zomer!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl