Welke wijn drink je bij je hamburger?

Werkweek klaar? Barbecueën maar! En welk stukje vlees is lekkerder op de grill dan een sappige (vega)burger? Hoewel er verschillende meningen zijn over wat de perfecte burger is, is dit het ideale gerecht om met vrienden van de zomermaanden te genieten. Bij goed genieten hoort natuurlijk een glaasje wijn. Trek die fles dus maar open! Maar welke wijn past dan het beste bij de hamburger?

Omdat er zoveel verschillende varianten van de hamburger zijn, zijn er ook veel wijnen mogelijk bij dit gerecht. Voor het gemak hebben we drie categorieën uitgekozen.

1.     De Classic Cheeseburger

Bij dit sappige burgertje met zacht gesmolten cheddar hoort een stevig, maar soepel rood wijntje. Als je je burger belegt met frissere ingrediënten als tomaat, sla en ui, kan je kiezen voor een chianti of rioja; of met de druiven die in deze wijnen het grootste aandeel hebben: sangiovese en tempranillo. Deze wijnen hebben wat meer tannines, die goed werken met de kaas en het vlees. Daarnaast heeft de sangiovese mooie aroma’s van tomaat en rood fruit, wat goed aansluit bij de andere ingrediënten op het broodje. De tempranillo heeft weer wat sterkere aroma’s zoals cederhout of leer, wat weer beter aansluit bij de hartige smaken van het vlees en de kaas. Beide zijn erg goede opties.

Geen fan van zware tannines? (Die smaak die je tong zo droogmaakt.) Kies dan voor een carmenère of een zinfandel. Deze zijn wat fruitiger –wanneer ze niet op hout hebben gelegen – maar hebben ook zeker de body om bijeen simpel burgertje te passen.

2.     Crunchy kipburger

Omdat kip wat subtieler is van smaak dan een runderburger, vraagt dit ook om een andere aanpak. Vooral in combinatie met een frisse salsa kan een kipburger een wat minder vette variatie zijn op de hamburger. Hier hoort dan ook een wat lichter wijntje bij. Zo zou je het beste kunnen kiezen voor een wat vollere chardonnay; eventueel op hout gelegen. Maar ook een rosé kan erg lekker bij dit burgertje zijn. Liever rood? Denk dan eens aan een frisse, fruitige pinot noir. Op deze manier kan je zowel de burger goed proeven als de wijn.

3.     De alles-er-op burger

Ben jij ook iemand die niet kan kiezen en het liefst alles op zijn burger knalt? Van bacon tot gekarameliseerde uitjes en van augurk tot blauwe kaas. Ontkurkt dan een wat zwaarder wijntje. Grote smaken vragen om grote wijnen. Denk bijvoorbeeld aan syrah of cabernet sauvignon. Deze wijnen hebben een sterke body en worden daardoor niet zo snel overlopen door de sterke smaken op de hamburger. Mocht je je barbecue gasten willen imponeren, kan je ook denken aan een Italiaanse Nebiollo of een Mourvèdre. Deze wijnen hebben veel tannines en een sterke body, die lekker bij de zware smaken van de bacon en ui gaan. Nooit eerder van Nebiollo gehoord? Deze druif wordt vaak verstopt onder de regionale namen zoals: Barollo, Barbaresco of Nebiollo d’Alba.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl