Welke wijn drink je bij taco’s?

Wie denkt aan Mexico denkt waarschijnlijk als eerst aan een mariachi-band, worstelaars met versierde maskers, salsadansers, oude tempels, zonnige stranden, sombrero’s en natuurlijk tafels vol met de lekkerste gerechten. Van burrito’s tot enchilada’s en van quesadilla’s tot taco’s. En dan heb ik het niet over die taco’s met harde schelpen. Echte taco’s hebben kleine, zachte tortilla’s. Kleine culinaire hapjes puur genot die heel veel variaties kennen. Maar wist jij dat je ook wijn kan drinken naast je taco’s? Met deze wijntjes kun jij de culinaire ervaring van taco’s naar een hoger niveau tillen.

Voor het gemak hebben we drie soorten taco recepten uitgezocht van waaruit jij alle kanten kan gaan.

Taco de suadero of tacos con carne (stoofvlees of vlees)

Dit is eigenlijk hoe je een taco verwacht als je er eentje besteld. Met zacht gegaard rundvlees, pico de gallo (een salsa van gesneden ui, tomaat, jalapeño en limoensap) en guacamole.  Dit hapje, met sterke, maar verfijnde smaken, vraagt om een krachtig en kruidig wijntje. Daarom zou ik bij deze taco voor een rode wijn uit Zuid-Amerika gaan van bijvoorbeeld carménère of malbec. Je kunt het ook lekker lokaal zoeken en voor een wijn uit Baja Californië in Mexico gaan. Hier worden een aantal hele mooie, stevige rode wijnen gemaakt. Vaak zijn deze wijnen typerend voor hun aroma’s van zwart fruit en kruidige afdronk. Ideaal dus voor een Mexicaans thema-avondje.

Taco al pastor (ananas en varkensvlees)

Als we het over pizza’s zouden hebben is dit een van de meest onmogelijke discussies: of ananas op het gerecht hoort of niet. Gelukkig hebben we het hier over taco’s, en ik kan je beloven dat dit een van de lekkerste varianten is die je ooit zult proeven. Het vettige varkensvlees wordt namelijk mega lekker aangevuld door de zoete en frisse ananas. Samen met een pittige salsa krijg je zo een van de lekkerste taco’s (en mijn persoonlijke favoriet). Omdat het aan de ene kant een vettig gerecht is, heb je een fris wijntje nodig die hier mooi doorheen kan snijden. Aan de andere kant krijg je door de ananas ook al een sterke friszoete smaak die het lastig kan maken om er een wijntje bij uit te zoeken.

Het beste kun je bij de taco al pastor gaan voor een kruidige rioja of een frisse pinot noir uit de Nieuwe Wereld. Deze wijntjes hebben mooi fruit dat goed aansluit bij het gerecht en genoeg frisheid om naast het vet te kunnen blijven staan. Als je het leuk vindt om een beetje te spelen, kun je ook gaan voor een volle chardonnay bij deze taco. Als deze druif houtgerijpt is, zal hij zeker niet wegvallen naast het vlees. Maar de rijke fruitige aroma’s zullen ook een hele mooie aanvulling zijn naast de ananas.

Taco de pescado (gebakken vis)

Vis heeft natuurlijk een zachtere smaak dan vlees, en vraagt daarom ook om andere toppings en een hele andere wijnbenadering. Meestal krijg je gefrituurde of gebakken stukjes vis op je taco, maar je kunt natuurlijk ook garnalen of rauwe vis krijgen. Een taco de pescado kun je heerlijk toppen met een verse (rode) kool en een fris sausje van zure room met limoen en koriander (voor de liefhebbers).  Zo heb je dus vooral hele zachte, maar wel rijke smaken. Bij deze taco zou ik gaan voor een sauvignon blanc uit een warm klimaat. Deze is lekker fris naast de frisse toppings op de taco, maar heeft voldoende fruitige aroma’s om ook bij de kruidige smaken van de taco aan te kunnen sluiten. Maar je kunt ook voor een glaasje cava gaan om het wat feestelijker te maken. Deze heeft ook lekkere zuren en een kruidig smaakje om goed naast de taco te kunnen staan.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl