Waarom wals je je wijn?

Je kent het wel: je bestelt in een restaurant een fles wijn en na het inschenken zie je ineens iedereen als een gek dat glas heen en weer draaien, inclusief de sommelier. Dus je doet maar gewoon even braaf mee. Naast dat dit er natuurlijk bere-interessant uitziet, is het walsen van wijn ook nog ergens goed voor. Waarom en hoe het wijn-wals-proces werkt, zullen we je in deze blog haarfijn voor je uitleggen.

Aroma’s = meer smaak

De aroma’s ruiken in de wijn is een groot onderdeel van je wijnervaring. Je reukvermogen en je smaakpapillen zijn natuurlijk met elkaar verbonden, dus als je meer geuren van een wijn oppikt, betekent dit vaak een intensere smaak. Tijdens het walsen van de wijn komt er meer zuurstof vrij in de wijn waardoor er meer aroma’s vrijkomen. En meer aroma’s betekent..? Juistem, meer smaak.

Tannines

Los van dat het walsen van wijn bepaalde aroma’s vrij laat komen, kan je er met je ogen ook nog wat van opmaken. Bij rode wijn heb je misschien wel eens van tannines gehoord. Hoe meer tannines, hoe wranger de wijn vaak is. Zodra je jouw wijntje wat rondjes hebt laten draaien, kan je aan de hoeveelheid druppels zien hoeveel tannine er in jouw wijn zit. Dit noemen mensen in de wijnwereld ook wel tranen of huilen.

Hoe moet je wijn walsen?

Je hoeft wijn niet met verschrikkelijk veel geweld in het glas te laten walsen. Het aller makkelijkst is je glas bij het voetje vast te pakken en deze heen en weer te bewegen totdat je vanzelf een kleine wijn-draaikolk ziet ontstaan. De echte kenners doen dit vaak wel gewoon uit de losse pols. Maar zolang er maar genoeg zuurstof bijkomt, doe je het helemaal goed.

Alle wijn walsen?

Nee. Je kunt je voorstellen dat het walsen van de wijn de bubbels in bijvoorbeeld champagne absoluut geen goeds zullen doen. De bubbels brengen namelijk helemaal op eigen houtje alle aroma’s al naar boven. De bruiswijnen hoef je dus geen handje te helpen. Hetzelfde geldt voor oudere, ‘fragielere’ wijnen. Deze mag je wel een beetje walsen om de volatiele componenten naar boven te laten komen, maar als je dit te hevig doet, kan het de complexiteit van de wijn tegengaan. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl