Welke wijn drink je met je Franse frietjes?

Het is goudgeel, gefrituurd en een echt Hollandse snack. Ik heb het natuurlijk over friet, patat of hoe je het ook wil noemen! Hoe lekker een frietje ook kan zijn, op zichzelf zijn de frietjes vooral goed zout en lekker vet. Wat het natuurlijk niet minder lekker maakt. Maar om een passende wijn erbij te kiezen, zoomen we toch maar wat verder in op de verschillende soorten sauzen die je erbij kan nemen. Van Hollandse mayonaise tot Indonesische pindasaus, je kunt echt alle kanten op met Franse frietjes!

Mayo

Mayonaise is natuurlijk lekker vet en romig. Hier kun je dus perfect een lekkere volle, houtgerijpte chardonnay bij drinken. Het vettige van de wijn komt mooi terug in het rijke en volle van de saus en de gefrituurde frietjes. Als je een iets frissere wijn wil hebben, kan je ook voor een lekkere brut champagne gaan. De bubbels hiervan gaan mooi samen met het romige van de mayonaise.

Pindasaus (patatje oorlog)

Hoewel een patatje oorlog niet heel gezellig klinkt, is het zeker om te smullen. Een goede pindasaus met mayo en uitjes is vol van smaak, lekker vettig, maar scherp door de uitjes. Hier kun je dus ook een lekkere volle wijn bij drinken. Het beste kan je dan gaan voor een kruidige krachtpatser. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse tempranillo of rioja, het liefst licht houtgerijpt. Die zijn qua smaak lekker kruidig wat goed past bij de pindasaus en uitjes, maar hebben ook een sterke body (door het eikenhout) om bij het vettige van de saus te passen.

Ketchup

Hoewel ketchup vooral zout is, kan je ook de smaken zoet en umami herkennen. Umami is een basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter die je het best kunt omschrijven als hartig. Naast je patatje ketchup kun je een heerlijke rode chianti drinken. Die past super goed bij tomaat en is wat voller van smaak. Ook heeft hij wat zwaardere tannines en proef je aroma’s van rood fruit.

 

Curry (patatje speciaal)

Deze saus is beter bekend van onder andere de Duitse currywurst of als ingrediënt van een patatje speciaal. Net als bij een patatje oorlog  zitten er uitjes en mayo bij de saus. Als het gaat om wijn-spijs combinatie, kan je hier een beetje het zelfde toepassen als bij een patatje oorlog. Alleen is deze saus iets minder vettig en een stukje kruidiger. Je zou kunnen denken aan een volle gewürztraminer die goed kruidig is en dus lekker gaat met de kruidigheid van de curry. Liever rood? Dan kan je ook voor een kruidige Côte du Rhône gaan. Deze wijn is vol van smaak met aroma’s als bak- en groene specerijen, ideaal dus bij de currysaus.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer sauzen mogelijk naast de frietjes. Wat is jouw lievelingssaus bij je patatje?

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl