Hoeveel calorieën bevat jouw wijntje?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel calorieën in jouw favoriete wijntje zit? Welk wijntje je het beste kan laten staan als je op dieet bent, vertellen we je in dit artikel. En geen zorgen. We zullen niet al te veel commentaar leveren op je lievelingsdrankje.

Mousserende wijnen

Als je op je calorieën let, maar toch van een wijntje wil genieten, is een glaasje bubbels je beste vriend. Of je nu kiest voor een glas prosecco of champagne, waar vaak 150 milliliter inzit, maakt niet zoveel uit. Het aantal calorieën ligt namelijk dicht bij elkaar. Bij een glas mousserende wijn kom je gemiddeld aan 111 calorieën. En om dat even te vergelijken: drie blokjes pure chocolade zijn samen ook goed voor 111 calorieën.

Zoete witte wijnen

Zoete witte wijnen hebben hun zoetheid te danken aan suikers. Helaas loopt daardoor het calorieënaantal ook wat hoger op. Los van versterkte wijnen bevatten zoete witte wijnen dan ook het grootste aantal calorieën. Voor de witte, rosé en rode wijnen gaan we uit van een wijnglas van 125 milliliter. Een glas zoete witte wijn komt dan uit op 120 calorieën. Precies evenveel als een plak cake. Zonder slagroom dan.

Droge witte wijnen

Droge witte wijnen bevatten relatief de minste alcohol van alle wijnen. En laat nou juist de alcohol een grote factor zijn bij het bepalen van de hoeveelheid calorieën in je wijntje. Het is dan ook niet zo gek dat er in een glas droge witte wijn minder calorieën zitten. Een glas van dit wijntje bevat 84 calorieën. En dat is evenveel als zeven gezouten cashewnootjes.

Rosé

Hoewel een glas rosé al snel 3,8 gram suiker bevat en een droge witte wijn 0,9 gram, zegt dat niets over het aantal calorieën. Als we alleen naar het aantal calorieën kijken, liggen de wijnen namelijk dicht bij elkaar in de buurt. Toch wint een rosé het met 89 calorieën. En daarmee bevat zo'n glaasje bijna evenveel calorieën als twee stukjes stokbrood met kruidenboter. Dat is namelijk 90 calorieën.

Rode wijn

Er zijn veel verschillende soorten rode wijn waar je uit kunt kiezen. Maar om even een gemiddelde aan te houden, bevat een glaasje rood 103 calorieën. Dat is ongeveer evenveel als twee stokjes kipsaté. Zonder de satésaus bevatten twee stokjes namelijk 102 calorieën. Als je dan een rode wijn wilt kiezen die het minst aantal calorieën bevat, kun je het beste gaan voor een soepele rode wijn in plaats van een krachtig rood wijntje. Die bevat vaak meer alcohol en dus ook meer calorieën. Een gram alcohol bevat namelijk ongeveer 7 calorieën.

Sherry

Ooit gehoord van het sherry-dieet? Sommige mensen beweren dat het drinken van een glaasje sherry vóór de maaltijd ervoor zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt. Sherry zou namelijk je eetlust onderdrukken, waardoor je minder eet. Of sherry daadwerkelijk helpt om af te vallen, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Wat we wel weten, is dat een glaasje sherry van 60 milliliter gemiddeld 66 calorieën bevat. Dat is evenveel als anderhalve gefrituurde bitterbal. Het aantal calorieën van de sherry hangt natuurlijk wel af van welke sherry je drinkt. Een zoete en volle Pedro Ximénez zal meer calorieën bevatten dan een lichte en droge Fino.

Port

Een mooi stukje vlees met portsaus of gestoofde peertjes in portwijn: je kunt met port vele kanten op in de keuken. Maar je kunt van deze versterkte wijn natuurlijk ook gewoon een glaasje drinken voor je plezier. Al is dat alleen niet zo’n slim idee als je heel erg op je calorieën let. Een glas port van 60 milliliter telt namelijk 94 calorieën. Daarmee is deze wijn uit Portugal de meest calorierijke wijn. Mocht je daar nou van schrikken.. twee gezonde groene kiwi’s bevatten evenveel calorieën als een glaasje port.

Voor wie graag de calorieën op een rijtje houdt, hebben we hierbij een lijstje van het aantal calorieën in de wijnen, gerangschikt van meest naar minst. En om het nog overzichtelijker te maken, hebben we het aantal calorieën per 100 milliliter van de wijnen berekend.

1. Port: 156 calorieën

2. Sherry: 111 calorieën

3. Zoete witte wijn: 96 calorieën

4. Rode wijn: 82 calorieën

5. Mousserende wijnen: 74 calorieën

6. Rosé: 71 calorieën

7. Droge witte wijn: 67 calorieën

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl