Omdat petit verdot veel zon nodig heeft en laat rijpt, heeft het niet alleen veel zuren, ook de tannines zijn erg aanwezig in de druif. Het voordeel: de wijn kan hierdoor langer worden bewaard en heel mooi rijpen. Zo krijg je een krachtige, kruidige rode wijn met aroma’s van bramen en cassis. En wanneer hij houtgerijpt is, ook tonen van vanille of cacao kan krijgen. Omdat het wel een risico is om deze druif aan te planten, neemt hij af in de bordeaux. Ondanks dat het onderdeel uitmaakt van de klassieke druiven van Bordeaux, samen met merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec. Gelukkig heeft de nieuwe wereld de druif ook ontdekt. Landen als Australië, Argentinië en Zuid-Afrika planten de druif steeds vaker aan. En hier doet hij het erg goed door het warmere klimaat daar.
Wijnpaspoort
Doordat de druif zo stevig en gespierd is, werd hij in Frankrijk vaak ingezet om de andere wijnen wat kracht mee te geven. Met name de cabernet sauvignon kreeg wat extra kleur en smaak van deze druif in slechtere jaren. Maar doordat petit verdot altijd wel een lastige bleef, is de druif steeds minder populair geworden en kozen wijnboeren liever voor andere druivenstokken. Gelukkig krijgt hij dus een nieuwe kans in andere landen.
Een van die landen waar de druif een nieuwe kans krijgt, is Spanje. Hier is het klimaat een stuk gunstiger dan in het toch wel wat frissere Bordeaux. De druif krijgt zo de zonuren die hij nodig heeft om te rijpen en krijg je een paar prachtige exemplaren.
Wijn spijs
Omdat de petit verdot zo lekker stevig is, is het een ideale wijnvoor bij het diner. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, stevige biefstuk in bijvoorbeeld champignon of pepersausje. Maar ook een lekker stoofpotje kan lekker zijn bij de wijn.