Hoelang kun je een open fles wijn bewaren?

Goede vraag, toch!? We hebben allemaal soms die fles in de koelkast staan waarvan je denkt: hoelang zou hij nou open zijn? Toch zonde om weg te gooien. Nou, toch soms zonde, of een heel goed idee. Wanneer een fles wijn eenmaal is geopend, kan de smaak en kwaliteit van de wijn snel achteruitgaan. De snelheid waarmee de wijn achteruitgaat, hangt af van verschillende factoren, zoals de wijnsoort, de kwaliteit van de wijn, de blootstelling aan zuurstof en de opslagtemperatuur. Over het algemeen kun je een fles wijn die geopend is ongeveer 3-5 dagen bewaren, mits je hem op de juiste manier bewaart.

Minimaliseren maar!

Een belangrijke factor bij het langer goed houden van wijn is het minimaliseren van de blootstelling aan zuurstof. Zuurstof kan namelijk oxidatie van de wijn veroorzaken, waardoor de smaak verandert en minder lekker wordt. Een van de beste manieren om de blootstelling aan zuurstof te minimaliseren is door de geopende fles wijn in lage temperatuur te bewaren. De lagere temperatuur helpt om de wijn langer goed te houden en de smaak te behouden.

Pump it up

Een andere handige tool om de blootstelling aan zuurstof te verminderen, is een vacuümpomp. Met een vacuümpomp kun je de lucht uit de fles halen, waardoor de wijn minder snel oxideert en dus langer goed blijft. Het enige wat je hoeft te doen is de vacuümpomp op de fles plaatsen en het handvat een paar keer pompen om de lucht uit de fles te halen. Let er wel op dat je de pomp niet te vaak gebruikt, want dit kan de aroma's en smaak van de wijn beïnvloeden. Wist je dat er zelfs vacuümpompen zijn waarmee je wijn wel maanden kunt bewaren? 

Spraytje!

De wijnpreserveerspray (ooit van gehoord?) is ook een handige optie om de wijn langer goed te houden. Deze spray creëert als het ware een beschermend laagje over de wijn, waardoor oxidatie wordt verminderd. Je spuit simpelweg een laagje gas op de wijn voordat je de fles opbergt. Er zijn verschillende soorten wijnpreserveersprays verkrijgbaar, dus lees de gebruiksaanwijzing goed voordat je deze gebruikt.

Less is more

Ten slotte is een kleinere fles een goede optie als je slechts een of twee glazen wijn wil drinken en de rest van de wijn wilt bewaren. Het overgieten van de wijn in een kleinere fles zorgt ervoor dat er minder lucht in de fles zit en dat de blootstelling aan zuurstof wordt verminderd. Dit kan helpen om de wijn langer goed te houden en de smaak te behouden. Of, je kunt natuurlijk ook een kleiner flesje wijn kopen, als je weet dat je slechts 1 of 2 glazen wilt proeven.

Afscheid nemen bestaat... wel

Het is belangrijk om te weten dat geopende wijn niet oneindig goed blijft. Hoe lang je wijn precies kunt bewaren hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de leeftijd en de bewaarcondities. Over het algemeen kun je rode wijn nog zo'n 3-5 dagen bewaren, terwijl witte wijn zo'n 5-7 dagen goed blijft. Bewaar de witte wijn dus altijd in de koelkast, of rode wijn op een donkere koelere plek, en gebruik eventueel een van bovengenoemde methoden om de houdbaarheid eventueel te verlengen. Op die manier kun je nog langer genieten van dat lekkere flesje. Moet hij uiteindelijk toch echt de gootsteen in? Bewaar hem dan als wijn om mee te koken!

Wil je een gesloten fles wijn bewaren? Lees dan dit artikel.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl