Hoe bewaar je wijn op de juiste manier?

Hoe bewaar je wijn eigenlijk op de juiste manier? Ik zal vast een kleine hint geven: niet in de volle zon in je vensterbank, en ook niet forever in je koelkast. Maar hoe dan wel? In dit artikel lees je 5 dingen die belangrijk zijn om te weten als je dat lekkere flessie wilt bewaren.

Ten eerste, de temperatuur.

Bewaar wijn op een koele, constante temperatuur van rond de 12 °C. Dit betekent dat je je wijn niet in de buurt van warmtebronnen, zoals de verwarming, moet bewaren. En als je denkt dat de koelkast een goede optie is, denk dan nog eens goed na. De constante trillingen van de koelkast kunnen de smaak van je wijn veranderen. We love a good shake, maar niet in je wijn.

Ten tweede, de luchtvochtigheid.

Bewaar je wijn in een omgeving met een luchtvochtigheid van ongeveer 70%. Nu denk je: 70%? Hoe moet ik ooit weten of een ruimte een luchtvochtigheid van 70% heeft? Vergeet dit percentage daarom maar. Je kunt dit alleen meten met een hygrometer, en die heb je niet zo ff 123 in de kast liggen. Ik ook niet. Met een kelder of een bergruimte zit je in ieder geval goed, zolang het maar een wat vochtigere omgeving is. Waarom is dit belangrijk? Omdat de kurk anders kan uitdrogen of krimpen, waardoor er lucht in de fles kan komen. Dit kan leiden tot oxidatie, wat de smaak van de wijn kan bederven. No go!

Ten derde, het licht.

Bewaar wijn op een donkere plek, omdat UV-straling de smaak van je wijn kan veranderen. Bewaar je wijn niet in het volle zonlicht, en als je wijnrek in een zonovergoten kamer staat, overweeg dan om de flessen te bedekken met een doek om ze te beschermen tegen het licht. Disclaimer: insmeren met zonnebrand voorkomt het probleem niet.

Ten vierde, de positie.

Bewaar je wijnflessen liggend, zodat de wijn in contact blijft met de kurk. Dit helpt de kurk vochtig te houden en voorkomt dat er lucht in de fles komt.

En tot slot, de duur.

Bewaar wijn niet voor altijd, op een gegeven moment is de tijd rijp om hem te drinken. De meeste wijnen zijn het best als ze binnen een paar jaar na botteling worden gedronken. Sommige wijnen kunnen echter decennia worden bewaard. Als je niet zeker weet hoe lang je een bepaalde wijn kunt bewaren, vraag het dan aan de verkoper of doe wat onderzoek op internet (of stuur ons een mailtje!).

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl