Alle partners

Alle partners

Wijnhuizen

DO Rueda

Wijnhuizen

DO Rueda

Een zonnige streek in Noordwest Spanje met verrassende, frisse en volle wijnen.

Een zonnige streek in Noordwest Spanje met verrassende, frisse en volle wijnen.

Bezoek website

Producten

Heading

text

Heading

text

Heading

text

Heading

text

Heading

text

Heading

text
No items found.
No items found.

In het zonnige noordwesten van Spanje, zo'n achthonderd meter boven zeeniveau, strekken wijngaarden zich uit over 74 gemeenten, verdeeld over drie provincies. Wat bindt ze? Ze vormen samen de historische wijnstreek: Rueda. Hier is de verdejo druif koning, en deze streek heeft deze druif zien bloeien en floreren. Maar laten we de sauvignon blanc en Viura niet vergeten, die ook hun eigen charme toevoegen aan het palet van Rueda.

Denominación de Origen

Rueda is niet zomaar een wijnstreek, het is een streek met een specifieke beschermde oorsprongsbenaming, oftewel een 'Denominación de Origen', afgekort DO. Deze DO status is een teken van kwaliteit en authenticiteit en waarborgt dat de wijnen uit dit gebied voldoen aan strenge normen en kwaliteitseisen. De DO status verzekert ook dat de wijnproducenten zich houden aan specifieke productiemethoden. Bijvoorbeeld: maximale opbrengst per hectare, minimale alcoholgehaltes, en zelfs de manier waarop de druiven worden geplukt.

Hoe zit dat nou met die labels? 

Kijk eens naar het label op de achterkant van een Rueda-fles. Dankzij hun kleurcodes weet je meteen wat je kunt verwachten: groen voor de levendige, easy-drinking, en houtgerijpte wijnen. Zwart voor de diepere, gelaagde smaken; de Gran Vino. Zilver staat voor sprankelende bubbels. Het gouden label is voor versterkte wijnen, zoals de Rueda Dorado.

Naast de natuurlijke factoren zoals het continentale klimaat en de hoogte, speelt ook de grondsoort een essentiële rol in het karakter van Rueda-wijnen. De bodem van Rueda bestaat voornamelijk uit kalksteen met een mix van klei en kiezelstenen. Dit zorgt voor een uitstekende drainage waardoor de wijnstokken dieper wortelen en profiteren van de mineralen diep uit de grond.

Ook in ons kikkerlandje

De streek is met zijn Spaanse gastvrijheid een ideale locatie voor een wijnreis. Heb je toch wat minder tijd of zin in een reisje naar het Iberisch Schiereiland? Geen zorgen, Nederland is namelijk de grootste exportmarkt van Rueda wijnen. Je kunt ze dus in groten getale in ons eigen landje terugvinden. Of je nu zin hebt in een toegankelijk borrelwijntje of toe bent aan een verrassende smaakexplosie, de Rueda heeft het allemaal te bieden.

No items found.