Wat eet je met je glaasje Glühwein?

Nu de wintermaanden zijn aangebroken, is het de hoogste tijd om de gezelligheid en warmte op te zoeken. Gelukkig zijn de kerstmarkten weer in de meeste steden opgebouwd en kunnen we de kraampjes afstruinen. Omdat het nu niet bepaald warm is buiten, is dat glaasje glühwein absoluut noodzakelijk. Ruik je de specerijen al? Maar terwijl we onze mokjes glühwein vastklemmen, beginnen onze maagjes te rommelen. Tijd voor een hapje eten dus!

Glühwein, gloeiwijn of bisschopswijn. Hoewel het veel namen heeft en veel variaties kent, komt de basis van dit verwarmende drankje neer op het volgende: warme drank van rode wijn met kruiden als kruidnagel, sinaasappel, kaneel en steranijs. Het lijkt dus een erg specifiek drankje dat lastig te combineren is met een gerecht. Maar juist door de specifieke kruiden kun je hier erg lekkere hapjes naast serveren. Dankzij de Duitse achtergrond dient deze keuken zich erg goed voor het drankje. Maar ook binnen Nederland hebben we wat gerechtjes die hier goed bij passen. Hier zijn vier tips wat jij bij je glühwein kan eten.

Boeuf Bourguignon met stoofpeertjes

Nu de koude dagen zijn aangebroken moeten we genoeg energie opdoen om lekker warm te blijven. Naast volle soepen is dit dus echt hét seizoen voor stoofpotjes. Een overheerlijke klassieker is Boeuf Bourguignon, een stoofpotje van rundvlees met rode bourgogne wijn. Al helemaal wanneer je een wat minder zoete glühwein hebt, is de kruidigheid uit beide gerechten heerlijk te combineren. Maar ook een ander stoofpotje kan je goed gebruiken naast je glühwein. Zolang je maar zoveel mogelijk dezelfde specerijen gebruikt zit je goed.

Reibekuchen

Als je op de kerstmarkt rondloopt en daar geniet van je glaasje glühwein, ben je waarschijnlijk eerder op zoek naar een lekker snackje dan naar een volledige maaltijd. Gelukkig is er een snackje dat heerlijk neutraal is naast je warme glaasje glühwein: reibekuchen, kleine pannenkoekjes gemaakt van geraspte aardappel. Vol van smaak maar neutraal genoeg naast de specerijen uit de glühwein. En uiteraard allebei hartverwarmend.  

Rode kool met appeltjes

Om ook maar eens een gerechtje binnen eigen land te zoeken heb ik hier een vanouds Noord-Hollands hapje voor je: rode kool. Heerlijk gestoofd met appeltjes en specerijen. Waarom dit gerecht nu zo lekker is met je glühwein: je kunt dezelfde specerijen gebruiken! Uiteraard is een hapje rode kool op zichzelf niet heel bijzonder, daarom kun je er een volledig gerechtje van maken met bijvoorbeeld aardappelpuree en een braadworstje. Perfect voor in de winter.

Camembert uit de oven met cranberry (of andere sterke kazen)

Om weer terug te komen op een overheerlijke snack, perfect voor op de borrelplank, hier onze laatste optie naast je glühwein. Haal een hele camembert in huis, laat deze heerlijk smelten in de oven met cranberrysaus eroverheen. De cranberrysaus maak je af met de specerijen die ook terugkomen in de glühwein waardoor je de smaken uit het drankje en je hapje in beide terug kan vinden. Genieten dus!

Kortom, er zijn genoeg gerechtjes te bedenken die je warm houden in de winter én die heerlijk passen bij je glühweintje. Mocht je dit willen proberen met andere gerechten, probeer dan zoveel mogelijk de specerijen uit het drankje terug te laten komen in het gerecht. Zo maak je gebruik van een klassieke wijnspijs methode om het beste uit beide te halen. Fijne feestdagen!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl