Welke wijn moet je gebruiken voor het koken?

Koken met wijn? Dan bedoel ik niet het glaasje wijn dat je drinkt tijdens het koken. Maar juist de wijn die je in je eten gooit. Of het nu is voor een marinade, stoofpotje of om je pan mee af te blussen (zoals je doet bij de risotto), wijn in je eten kan een hele lekkere en soms noodzakelijke toevoeging zijn. Maar welke wijn moet je daarvoor gebruiken? Is het niet zonde om je mooiste wijnen in je pannetje te laten verdwijnen? Geen zorgen, hier zijn tips voor jou met welke wijn je kan koken.

Eigenlijk is er maar één principe waar je je aan moet houden als je je kookwijn uitzoekt: gebruik alleen een wijn die je ook zou drinken. Zolang je je daar aan houdt, zit je goed. Is je wijn bijvoorbeeld verkurkt en daarom niet lekker om te drinken? Dan is deze wijn ook niet lekker in je eten. De smaak van kurk is namelijk heel doortastend en zul je zeker opmerken in je eten. Dat zou zonde zijn van je stoofpotje waar je al uren mee bezig bent.

Ook kun je beter geen goedkope wijnen gebruiken die je ook niet zou drinken. Deze wijnen, met name goedkope witte wijnen, hebben weinig aroma’s en voegen dus nauwelijks iets toe aan je gerecht.

Heb je nog wijn over van de avond ervoor? Dan is dat natuurlijk altijd goed om te gebruiken. Zorg er wel voor dat je even checkt of hij niet zuur is geworden, ook dat zou zonde zijn van je gerecht. Een handig trucje dat je kan gebruiken is kijken of je wijn naar azijn smaakt. Elke wijn wordt namelijk na een tijdje azijn. De een doet daar langer over dan de ander.

Welke wijn moeten we dan wel hebben?

Als je veel wijn nodig hebt, een hele fles bijvoorbeeld, kun je het best een goedkopere variant kiezen van de wijn die je wilt drinken. Zo behoud je dezelfde kenmerken in zowel je gerecht als je glas. En dat is natuurlijk wel zo lekker. Heb je maar een scheutje wijn nodig? Dan kun je het beste een scheutje nemen uit een mooiere fles die je gaat drinken in plaats van een hele nieuwe fles te kopen. Anders is het ook zonde om wijn over te houden.  

Omdat de alcohol grotendeels verdampt zodra je de wijn verhit is het belangrijk om te kijken naar de aroma’s, zoetheid en zuurtegraad van een wijn. Dat is namelijk het enige wat overblijft in je gerecht. Uiteraard hangt het helemaal van je gerecht af welke wijn je precies nodig hebt. Over het algemeen kom je met witte wijn uit op drogere, frisse wijnen zoals sauvignon blanc of pinot grigio. Maar ook een chardonnay zonder eikenhout of een gewürztraminer kan heel lekker zijn. Met rode wijn is het vooral belangrijk dat je een gemiddeld stevige wijn hebt met niet te veel tannines. Denk dan bijvoorbeeld aan een merlot. Tannines kunnen namelijk je gerecht droger maken en dat wil je liever niet. Als je een te delicate rode wijn hebt (zoals pinot noir) kun je deze beter bewaren voor in je glas. Daar zal namelijk niet veel van overblijven in het gerecht en dat is ook weer zonde.

Met deze tips moet het goed komen in de keuken. Wat wordt jouw volgende kookproject?

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl