Wat drink je met de traditionele oud en nieuw snacks?

Het is het feest waar je het hele jaar naar uitkijkt. Sommigen gaan laagdrempelig dineren met vrienden en beginnen het nieuwe jaar met een frisse duik in de zee. Anderen gaan het liefst door tot in de vroege ochtend op een gigantisch feest ergens in de stad. Wat je voorkeur ook heeft, op oud en nieuw is er voor ieder wat wils. Maar we kunnen het gelukkig wel eens zijn over één aspect van de avond: er moeten genoeg snacks in huis zijn! Of je nu team-oliebol bent of team-appelbeignet, er moet iets bij deze snacks gedronken worden. Maar welke feestelijke bubbels of hartverwarmende wijnen gaan het lekkerst met die traditionele oud en nieuw snacks? Je leest hier welke flessen je in huis kan halen om het nieuwe jaar in te knallen.

Oliebollen, met en zonder krenten

Voor wie wel eens champagne heeft gedronken weet dat deze drank vaak een klein zuurtje kan hebben. Dit maakt champagne een heerlijke drank om met heel wat hartige hapjes te combineren. Maar onze oliebol is niet bepaald hartig. Deze overheerlijke gefrituurde deegbol is namelijk best wel zoet. Zeker met krentjes en rozijntjes. Door de zoetigheid uit het bolletje komen de zuren in een brut champagne (droge stijl) veel sterker naar voren en dat is niet altijd even lekker. Daarom kun je veel beter een bubbeltje nemen die licht zoet is. Denk aan een semi-seco cava, demi-sec prosecco of crémant. Maar ook een Moscato d’asti kan enorm lekker zijn bij de oliebol. En het grootste voordeel: deze flesjes kun je net zo feestelijk poppen als champagne!

Appelbeignets

De echte oliebollenfreaks kijken altijd een beetje raar op als je zegt dat je liever een appelbeignet wil. Maar ook deze snack is een oud en nieuw klassieker. Het lijkt enorm op een appelflap, maar heeft net een wat andere vorm. Een schijfje appel wordt in beslag gedoopt en vervolgens gefrituurd en gecoat met een laagje suiker.  Fantastisch zoet maar ook licht fris door de appel. Hier geldt eigenlijk hetzelfde principe als bij de oliebol: een semi-seco of demi-sec bubbeltje om niet te veel te contrasteren. Maar voor wie het leuk vindt om een klein beetje te experimenteren: doe een klein scheutje amaretto bij je mousserende wijn en kijk hoe lekker je de amandelaroma’s in drankje en hapje overbrugt. Ga je liever voor een stille witte wijn, dan kun je een riesling spätlese uit Duitsland proberen. Deze heeft frisse aroma’s van appel en een licht zoetje. Precies wat je ook in je beignet hebt dus.

Kniepertjes

Niet iedereen zal hier eerder van hebben gehoord, maar in het Noorden en Oosten van het land is dit een echte oud en nieuw klassieker. Kniepertjes zijn opgerolde wafelkoekjes gevuld met slagroom. De koekjes kun je zelf maken of kant-en-klaar in de supermarkt kopen, de slagroom doe je er zelf in als je ze serveert. Door de lichte zoete aroma’s is het belangrijk dat je niet een te ingewikkeld wijntje kiest. Het lekkerste is in dit geval een moscato d’asti die licht fruitig, licht zoet is en een hele fijne bubbel heeft. Puur genieten dus!

Kortom, we hebben allemaal de neiging om voor feestelijke champagne te gaan met oud en nieuw. Uiteraard is dit ook een fantastische wijn bij de meeste (hartige) gerechtjes, maar voor je zoetere snackjes kun je tijdens oud en nieuw beter een semi-seco of demi-sec bubbeltje in huis halen. Of dit nu cava, prosecco, champagne of crémant is

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl