Een bezoek aan Finca Valpiedra – Rioja, Spanje

Het is 12:00 ’s middags, de zon schijnt en je rijdt 1,5 kilometer over een kronkelweggetje door de wijngaarden waar hier en daar druiventrossen op de grond liggen. We komen aan bij een grote poort. Daar zijn we dan; Finca Valpiedra.

Huge

Het eerste wat opvalt is de enorme omvang van deze wijngaard. Je rijdt door een groot deel van het perceel alvorens je aankomt bij het hoofdgebouw. Het gebouw is gigantisch en nog niet zo heel lang geleden gebouwd. Het is gebouwd van rosérood steen en heeft een eigentijds karakter.

Geschiedenis

We worden ontvangen door Martha. Martha is de vijfde generatie van de familie die de wijngaard runt. Het welkom is warm en enthousiast. Terwijl we vanaf het terras uitkijken over de Ebro, de rivier die de hele wijngaard omringt, begint Martha met een enorme dosis passie over de wijngaard te vertellen. Ze vertelt over het ontstaan van de wijngaard, en waarom de Ebro zo belangrijk voor hun is. Naast Finca Valpiedra bezit de familie nog vier wijngaarden: FINCA ANTIGU, A FINCA MONTEPEDROSO, VIÑA BUJANDA en COSECHEROS Y CRIADORES.

Finca Valpiedra is hét toonbeeld van de ondernemersgeest van Familia Martínez Bujanda. In 1994 begonnen zij met de bouw van een wijnmakerij op een bevoorrechte wijngaard die eigendom is van de familie. Ze openden in 1999.

Sinds het begin zijn ze lid geweest van de Grandes Pagos de España Vereniging. Dit is een exclusieve en kleine groep wijnmakerijen verspreid over het hele land. Deze wijnmakerijen, elk met unieke wijngaarden en een eigen karakter, benadrukken de authentieke terroirs van Spanje.

Let’s start

Tijdens het verhaal van Martha komt Leticia erbij. Leticia doet de marketing en communicatie voor de wijngaard en is al 14 jaar werkzaam voor Finca Valpiedra. Je merkt aan alles dat zij Finca Valpiedra ademt. Ze nodigt ons uit om een ritje te maken in hun 4x4 over het terrein. En we hadden ons bezoek niet beter kunnen plannen; gisteren is de oogst begonnen. Een moment waar de wijnmaker, maar ook wij als AndGrapes een speciaal gevoel bij krijgen.

Het enorme terrein van Finca Valpiedra bestaat uit percelen van verschillende druivenstokken. De meest geplante druif is de temperanillo, tevens ook de meest verbouwde druif van La Rioja. Bij Finca Valpiedra wordt voor de temperanillo druif de bushmethode gebruikt. Dit resulteert in lage, op het oog wildgroeiende, maar volle wijnranken. We rijden naar de groep de temperanillo net aan het oogsten is. Een groep gepassioneerde mensen, die na een korte blik op een druiventros besluiten om de tros wel of niet te oogsten. Alles gaat hier met de hand, wat zorgt voor een waanzinnige kwaliteit.

We rijden het hele terrein over en proeven alle druiven die Finca Valpiedra verbouwt. Het zijn in totaal 14 plots, met een totale oppervlakte van 80 hectare. Ze verbouwen hier temperanillo, graciano, garnacha, maturana tinta, maturana blanca, viura en malvasia. Je proeft het verschil tussen de druiven enorm. Na een hobbelige en fantastische rit over het terrein en langs de rivier, stoppen we bij de fabriek, waar de net geoogste druiven richting de tanks gaan. Twee vrouwen sorteren de druiven, waarna de takjes van ; de druiven worden gescheiden. De fabriek bestaat uit enorme rvs tanks, waar de druiven de eerste fase in zullen verblijven. Vanuit de machinekamer, die doet denken aan een ufo controlekamer, wordt het hele proces aangestuurd. We vervolgen onze weg naar een grote hal, waar alle wijnvaten liggen opgeslagen. Meters aan wijnvaten, in een hoge hal, voorzien van middeleeuwse stijl pilaren. Het is werkelijk adembenemend om te zien.

Tasting

En dan: tijd om te proeven! Een route langs een wijnkelder, gevolgd door een lange gang en enorme deur, leidt ons naar de tasting room. Met een panoramisch uitzicht over de Ebro is dit wel een van de mooiste tasting rooms die je, je kan voorstellen. We proefden vier wijnen: Finca Valpiedra Reserva , Petra de Valpiedra, Finca Valpiedra Reserva Blanco en Cantos de Valpiedra. Een korte beschrijving van alle vier de wijnen.

De Fina Valpiedra Reserva bestaat uit 93% Tempranillo, 5% Graciano and 2% Maturana Tinta. Het is een stevige wijn met veel tannines en heeft 24 maanden op Franse Eiken vaten.

De Petra de Valpiedra bestaat voor 100% uit Garnacha. Het is een stevige, droge wijn en heeft een zeer mooie, lange afdronk.

De Finca Valpiedra Reserva Blanco bestaat uit Viura, Garnacha Blanca, Malvasia and Maturana Blanca. Hij heeft 24 maanden op zowel Franss als Amerikaanse vaten gelegen. Het is een stevige, droge wijn.

De Cantos de Valpiedra is de meestverkochte van het wijnhuis. Hij bestaat voor 100% uit Tempranillo. Hij heeft 12 maanden op Franse en Amerikaanse vaten gelegen. Het is een semi-stevige, redelijk droge wijn.

Een ervaring om niet snel te vergeten

Ons bezoek aan Finca Valpiedra was bijzonder op meerdere vlakken. Het van zó dichtbij meemaken van het plukproces, een moment waar de wijnboer al het hele jaar naar toe werkt, is niets minder dan magisch te noemen. En het leuke is: jij kan dit ook meemaken. Ervaar zelf ook de pracht en gastvrijheid van Finca Valpiedra. Dus ben je in Rioja? Dan mag je deze plek absoluut niet missen.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl