De lekkerste verfrissende witte wijnen voor een warme zomerdag

Pfoe, wat is het warm geweest afgelopen week en wat komen er nog een warme dagen aan. Je vrienden of schoonouders komen gezellig langs en de barbecue staat al klaar. Het enige wat nog mist aan het perfecte plaatje is een heerlijke verfrissende witte wijn in de koelkast. We got you!

Mijn persoonlijke favoriet

Eén van mijn favoriete druivenrassen is de albariño. Albariño wordt veel aangeplant in het noordwesten van Spanje, in de streek Rias Baixas (Galicië). Albariño zou je kunnen kennen als de Portugese albarinho. Albarinho wordt ook gebruikt voor vinho verde, een licht sprankelende witte wijn. Heerlijk verfrissend en zeker een aanrader, maar even terug naar de Spanjaarden. Albariño is een frisse minerale wijn, dit komt door het zeeklimaat wat heerst in de Rias Baixas. Milde temperaturen, neerslag en mist zijn kenmerkend voor de Rias Baixas. Tevens is dit het perfecte recept voor schimmelziektes. Gelukkig zijn de druivenstokken in een pergola vorm geleid (hoog van de grond), hierdoor kan er genoeg wind doorheen waaien en voorkomt dit schimmelziektes. Albariño is een perfecte begeleider voor de plaatselijke specialiteiten zoals kreeft, krab en oesters, door het frisse en minerale karakter.

Menetou, geeft geen gedoe

Jullie kennen vast allemaal Sancerre uit het Loiregebied. Niet ver daarvandaan ligt het wijngebied Menetou-Salon. De wijnen uit de Menetou-Salon worden net zoals Sancerre en Pouilly-Fumé (niet te verwarren met Pouilly-Fuissé) gemaakt van sauvignon blanc. Het is een frisse stijl met veel aroma’s van exotisch fruit. De wijn is heerlijk als aperitief of bij een visplankje met zalm bijvoorbeeld.

Een kleine zoektocht…

Naast de heerlijke wijnen uit Frankrijk en Spanje is er nog een land dat altijd mijn aandacht trekt, namelijk: Kroatië. De meest beroemde witte wijn van Kroatië is de graševina. Het is een droge witte wijn met een lage zuurgraad. Een heerlijke wijn om te combineren met een frisse salade of een pasta. Graševina is een synoniem voor welschriesling. Niet te verwarren met riesling. Welschriesling komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en wordt daar nog steeds veel aangeplant. Welschriesling zal je niet snel tegenkomen, het is een beetje een ondergewaardeerde druif maar het is een zoektocht waard.

Zet de bloemetjes maar buiten

Een druif die ook gastronomisch inzetbaar is, is de Argentijnse torrontés. Deze druif geeft droge witte wijnen met een bloemig karakter, hierdoor is de wijn ook goed te combineren met Oosterse gerechten met sojasaus bijvoorbeeld. De beste torrontés wijnen komen uit de Valle de Calchaqui regio, dit is het hoogst gelegen wijngebied van Argentinië. De druiven worden aangeplant op een hoogte van 1600 tot 2000 meter. Overdag is het warm en zonnig, in de nacht koelt het af. Hierdoor behoudt de torrontés zijn frisheid.

En zo kan ik nog wel even doorgaan… Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden wat betreft een verfrissende witte wijn. Met deze wijnen paraat in de koelkast kan de avond niet meer stuk. Laat die warme dagen maar komen!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl