De lekkerste vegan wijnen voor bij jouw vegan maaltijd

Als je denkt aan klassieke wijnspijs combinaties, denken de meesten waarschijnlijk direct aan rode wijn met vlees, vette chardonnay met kreeft of aan champagne met oesters. Niet bepaald veganistische gerechtjes dus. Maar geen zorgen, ook voor vindingrijke en overheerlijke veganistische gerechtjes bestaan er prachtige wijnspijs combinaties. Dit zijn er een paar.

Voor wie denkt dat wijn alleen van druiven wordt gemaakt, moet goed opletten. Soms worden er namelijk dierlijke producten gebruikt om de wijn helder te maken. Niet alle wijn is dus veganistisch. Gelukkig wordt dit altijd goed aangegeven op de fles wanneer het wel vegan is. Zo weten we in ieder geval welke flessen veilig zijn voor de veganisten onder ons. Omdat er natuurlijk eindeloos veel wijnspijs tips zijn, hebben we een paar gerechtjes uitgezocht, maar er zijn natuurlijk heel erg veel mogelijkheden binnen de veganistische keuken.

Pita met falafel

Een ingrediënt waar de meeste vegans wel bekend mee zijn, zijn kikkererwten. Daarom kan het ook niet anders dan dat dit het hoofdingrediënt is van het eerste gerechtje op onze lijst: falafel. Dit gerecht uit de Levant is heerlijk op een pitabroodje met een sausje van tahin en frisse elementen van tomaat en komkommer. Zo krijg je een gebalanceerd gerecht met vollere en frissere smaken. Hier zou ik gaan voor een kruidige maar frisse witte wijn zoals een grüner veltliner of gewürztraminer. De kruidigheid van de wijn past goed bij de smaak van de falafelballetjes, maar de wijn is wel fris genoeg om mooi naast de extra ingrediënten te passen. Je kunt dit broodje ook wat smeuïger maken met wat humus, om maar even bij de kikkererwten te blijven.

Dal Makhani

Een echt traditioneel Indiaas gerecht is Dal Makhani, een overheerlijke curry van rode linzen en Indiase kruiden. Traditioneel gezien wordt dit gerecht gemaakt met ghee (geklaarde boter) en room maar die kunnen we ook heel makkelijk vervangen door plantaardige producten. Maak hem af met wat spinazie en je hebt een romig, kruidig en gezond gerecht. Omdat hier lekkere sterke smaken in zitten kun je het beste gaan voor een fruitig rood wijntje. Zo kun je kiezen tussen een wat kruidigere pinot noir uit wat warmere gebieden, of voor een mouvèdre. Deze zullen niet snel wegvallen naast de kruiden uit het gerecht, maar overheersen het gerecht ook niet doordat ze lekker sappig blijven. Als je liever een witte wijn hebt, kun je gaan voor een kruidige witte wijn, zoals gewürztraminer. Ook deze kan namelijk goed opboksen tegen de kruiden uit het gerecht.

Romige spaghetti carbonara met cashewnoten en bloemkool

De reden dat veel vleeseters bepaalde vegan gerechten minder lekker vinden, is omdat de gerechten bekende vleesgerechten na proberen te doen; een stukje tofu dat doet alsof het kip is bijvoorbeeld. De kracht in veel veganistische gerechten zit hem juist in zijn unieke karakter. Toch zijn er sommige populaire gerechten die geen room nodig hebben om lekker te zijn, die we normaal gesproken wel met room zouden maken. Een spaghetti carbonara is hier een mooi voorbeeld voor. Door cashewnoten te weken en te pureren dienen ze als vervanger voor room in de saus. Op smaak gemaakt met heerlijke Italiaanse kruiden, knoflook en bloemkool en ui uit de oven, krijg je een volwaardig gerecht naast zijn niet-veganistische tegenhanger. Een vol en smaakvol pastaatje vraagt om een frissere witte wijn. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een fruitige sauvignon blanc om door de romige smaken van de saus te kunnen snijden. Maar ook een klassieke Italiaanse, nog wat fruitigere, vermentino zal heerlijk zijn bij dit gerecht. Mocht je in de wat vollere smaken willen blijven kun je ook kiezen voor een relatief volle chardonnay. Omdat dit gerecht geen echte room bevat, zal de mate van romigheid best beetje meevallen. Door een boterige chardonnay ernaast te drinken (geen zorgen, hier zit geen echte boter in) versterk je het romige effect. Let op dat de wijn niet té veel hout heeft gehad, je wil nog wel mooi de aroma’s in de wijn en het gerecht proeven.

Groente traybake

Een van de lekkerste en simpelste gerechten die je kan maken als veganist is een traybake. Gooi al je lievelingsgroenten in de oven met wat aardappeltjes, strooi er wat kruiden en een klein beetje olijfolie overheen en je hebt een werelds maaltijdje. (Let wel goed op voor verschillende garingstijden). Of je nu gaat voor zoete aardappel, courgette, aubergine, asperges, pastinaak, pompoen of kikkererwten, je kan alle kanten op. En met een lekker vol groentegerecht kan je het beste een glaasje Rueda Verdejo drinken. Of je nu gaat voor een wat simpelere frisse Rueda Verdejo of een wat vollere met eventueel een beetje houtrijping. Rueda Verdejo is altijd een goede aanvulling op jouw vegan groentetraybake.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl