Alles wat je moet weten over de belangrijkste crémant appellations

Iedereen kent de naam champagne; het is niet voor niets synoniem geworden voor mousserende wijn in het algemeen. Maar voor wie even krap bij kas zit, maar wel zin heeft in een feestelijk bubbeltje presenteer ik: Crémant! Franse bubbeltjes van buiten de Champagneregio, die vaak een stuk goedkoper zijn dan hun bekende landgenoot, maar zeker net zo lekker kunnen zijn. Afkomstig uit acht regio’s over heel Frankrijk, met elke regio zijn eigen kenmerken. Dit is jouw spoedcursus over de belangrijkste crémant appellations.

Net als champagne zit crémant vast aan een aantal strenge regels; hoewel minder streng dan bij champagne zelf. Zo moeten de druiven voor crémant met de hand geplukt zijn en moeten alle druiven tegelijk geperst worden met een maximum aan sap dat ze eruit mogen halen (100 liter wijn uit 150 kilo druiven). Ook moet de wijn minstens negen maanden sur lie (op de restjes van de geperste druiven) rijpen.

De meest bekende crémants komen uit de Elzas, het Loiredal, de Bourgogne en uit Limoux. Daarnaast heb je ook erg lekkere bubbeltjes uit Jura, Savoire, Vallée du Rhône (crémant de Die) en uit de Bordeaux. Vandaag focussen we ons op de eerste vier en de belangrijkste crémant appellations.

Crémant D’Alsace

Meer dan de helft van alle crémant komt uit de Elzas. Het kleine gebied grenst aan Duitsland in het Noordoosten van Frankrijk. Door de bescherming van een bergketen aan de ene kant, en de vruchtbare Rijnoever aan de andere, is dit een ideale plek voor de druiven om te groeien. De half-Duitse regio is over het algemeen een topper in droge en zoete stijlen riesling. Maar ze kunnen zichzelf ook een kampioen van de crémant noemen. De druiven die ze gebruiken in deze crémants zijn pinot blanc, auxerrois, pinot gris, riesling, chardonnay en pinot noir. Door zijn hoge kwaliteit en lage prijs, is dit een ideale tafelwijn en een favoriet van veel Fransen.

Crémant de Loire

Koop je een crémant uit de Loire, dan is de kans groot dat deze uit Anjou-Samur of uit Touraine komt. Elke appellation is namelijk onderverdeeld in kleinere gebieden met specifieke kenmerken. De zomers in het dal zijn relatief kort, waardoor ze specialist zijn in frissere wijnstijlen. De belangrijkste druivenrassen voor crémant de Loire zijn chenin blanc, cabernet franc en pinot noir. Maar ook chardonnay, cabernet sauvignon, arbois, pineaut d’aunis, grolleau en grolleau gris worden gebruikt. Doordat ze voornamelijk chenin blanc in hun blends gebruiken, komen aroma’s als citroen, peer, kamille en honing meer naar voren. Los van de heerlijke wijnen is dit een waanzinnige regio om doorheen te reizen door de prachtige kastelen en de mooie natuur.

Crémant de Bourgogne

Ten zuiden van de Champagnestreek ligt de Bourgogne. Qua klimaat lijken deze twee regio’s dus enorm op elkaar. Toch is er zeker een groot verschil tussen champagne en crémant de bourgogne, en dat heeft met name te maken met de regels waar beide aan gebonden zijn. Alleen al het verschil in druivensoorten speelt een grote rol. De druiven die in de crémants de Bourgogne worden gebruikt zijn: chardonnay en pinot noir, de druiven waar deze regio met name bekend om staat. Maar regelmatig gebruiken ze ook gamay, pinot blanc, pinot gris, aligote en melon de bourgogne. Een ander groot verschil is de rijpingstijd die in champagne veel langer moet zijn. Hierdoor zijn de crémants de bourgogne vaak iets minder complex.

Crémant de Limoux

In het zonnige zuiden van Frankrijk, aan de voeten van de Pyreneeën, ligt Limoux (Languedoc-Roussillon). Hier gebruiken ze chardonnay, chenin blanc, mauzac en pinot noir om mousserende wijnen te maken. Iets wat ze al lange tijd doen in deze regio waardoor deze crémants zeker de moeite waard zijn.

Zo heeft elke regio een uniek klimaat die, in combinatie met verschillende druivenrassen, elk zorgt voor een uniek smaakpatroon in de crémants. Uiteraard heeft elk wijnhuis een eigen aanpak als het gaat om het verbouwen van de druiven en de vinificatie van de wijn. Het blijft dus lastig om voor elke regio een verwachtingspatroon te bepalen. De enige oplossing: proeven en uitproberen welke je zelf het lekkerst vindt!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl