Cap Classique: een geweldig alternatief voor champagne

Net als veel andere landen heeft Zuid-afrika een unieke wijncultuur. Hoewel je bij mousserende wijn waarschijnlijk eerst aan de Franse champagne, Spaanse cava of Italiaanse prosecco denkt, kun je ook hele lekkere bubbeltjes uit Zuid-Afrika krijgen. Hun Vonkelwyn – zoals ze mousserende wijn daar noemen – kun je vinden in alle vormen en maten. Met als kers op de taart: de Cap Classique.

De meeste vonkelwyn wordt gemaakt met de simpele tankmethode. Hierbij wordt in een groot vat koolzuur toegevoegd aan de wijn. Hoewel dit zeker lekker goedkoop is, krijg je hier niet de meest bijzondere wijn van. Daarom zijn er steeds meer Zuid-Afrikaanse wijnmakers die er naar streven om vonkelwyn te maken van de hoogste kwaliteit. Een wijn die kan tippen aan de dure champagne uit Frankrijk.

Methode classique

Net als in de champagnehuizen zijn deze wijnmakers gebruik gaan maken van de traditionele methode, waarbij ze de wijn voor een tweede keer laten gisten op de fles. Hier worden overgebleven of toegevoegde suikers omgezet tot koolzuur en krijg je die bekende broodsmaak in de wijn die champagne ook vaak heeft. Deze wijn is zó goed geworden dat ze een eigen aanduiding hebben ontwikkeld voor de kwaliteit van deze bubbels: Methode Cap Classique, of MCC.

Wat is er voor nodig?

Om de MCC-aanduiding te mogen gebruiken moet de wijn twaalf maanden op fles hebben gerijpt. Welke druiven in de fles zitten, is niet vastgesteld voor deze aanduiding, maar de meeste wijnmakers kiezen voor chardonnay, pinot noir, pinot meunier, sauvignon blanc, chenin blanc of pinotage. Doordat ze de druiven vroeg in het jaar plukken, zit er nog niet heel veel suiker in, wat ideaal is voor een mousserende wijn. Je kan het misschien namelijk wel raden, maar het weer in Zuid-Afrika is ietsjes warmer dan in de Champagnestreek in Frankrijk. Daarom krijg je in de MCC-wijnen, naast een lekkere frisheid, ook tonen van citrus. Een ander verschil met zijn Franse tegenhanger is dat Cap Classique niet beperkt is tot een enkele regio. Cap Classique mag worden geproduceerd in wel 36 geografische gebieden in de Western Cape. En juist dat maakt elke fles MCC zo uniek.

Hoewel de eerste Cap Classique wijn pas vijftig jaar geleden is geproduceerd, hebben wijnmakers de wijn onlangs pas echt op de kaart kunnen zetten. Je kunt heerlijk genieten van je glaasje Cap Classique als feestelijke bubbel, aperitief, bij een lekker oestertje, bij een licht kipgerechtje of bij het toetje. Kortom: je kunt alle kanten op met deze verrassende kwaliteitsbubbel, die vaak ook nog eens mee kan vallen in prijs.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl